Удължава се срокът на временната организация за движение по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол до средата на февруари, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“, цитирани от БТА.

Отсечката е затворена за движение в двете посоки от 160-ти до 172-ри км за изграждане на новото трасе. От АПИ уточняват, че продължаването на срока на временната организация е поради непредвидени обстоятелства, възникнали по време на строителните работи - необходимост от извършване на археологически проучвания в части от трасето, изготвянето и одобрението на нов парцеларен план в зоната на инженерните мрежи и пътните възли.

Както Клуб Z нееднократно писа - това е поредно удължаване на пусковия срок на ремонта (виж по-долу).

От агенцията напомнят, че пълното затваряне на отсечката е необходимо, тъй като платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, се изгражда в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София в по-голямата си част е върху съществуващото трасе на първокласния път. В същото време за изпълнението на всички планирани дейности по проекта се извършват и взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни дейности.

Това е поредно удължаване: според плановете отсечката трябваше да бъде отворена в средата на декември, след което срокът се премести за средата на януари.

После обещанието бе за първата десетдневка на февруари.

 От АПИ съобщават, че след като бъде пусната, шофьорите ще преминават по новото трасе с по две ленти за движение във всяка посока.

Срокът за завършване на модернизацията на целия път I-1 Мездра - Ботевград е декември 2024 г. През април миналата година бе открита една част от него – 7,5 км около с. Новачене, а отсечката Мездра – Лютидол бе затворена за движение два месеца по-късно. Тежкотоварният трафик бе пренасочен през малки населени места и това стана причина жителите на няколко села по трасето да изразят недоволството си от създадените проблеми, преграждайки пътя.

До момента ТИР-трафикът върви през Кнежа.