Некролози на Хитлер са били разлепени в събота на фасадата на Софийската синагога.

За това съобщиха  с тревога и с възмущение в своя позиция от организация на евреите в България "Шалом" и Централния израилтянски духовен съвет.

"В края на почивния за всички евреи Шабат и във време, в което все още се провеждат молитви в синагогата, маскирани лица залепят некролози в прослава на Адолф Хитлер и нацизма на портите на синагогата", написаха от двете организации.

И искат реакция на институциите.

"За случая подготвяме информация до всички релевантни институции в България. Напомняме, че прославата на национал-социалистическата идеология и нейните лидери, извършили едни от най-жестоките престъпления в историята, е не просто престъпление, а и обида към всички онези български граждани, които в годините, а и днес ясно са изразили своята позиция срещу расизма и антисемитизма.

Надяваме се, че случилото се ще предизвика съответната реакция", напомнят от "Шалом" и Централния израилтянски духовен съвет.

Още в рамките на днешния ден от Софийската районна прокуратура съобщиха, че се самосезират във връзка с информацията, подадена от „Шалом“ и Централен израилтянски духовен съвет.

"Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка по случая на 02 РУ-СДВР. В хода й следва да се извършват оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на извършителите, да се установи има ли свидетели и видеозаписи, относими към случая", допълват от пресслужбата на държавното обвинение.