Руският президент Владимир Путин подписа указа, с който се дава руско гражданство на американския боксьор Кевин Джонсън - бивш съперник на Кубрат Пулев, и на канадския хокеист Брендън Лайпсик, съобщава Ройтерс, позовавайки се на властите в Москва. За това пише също ТАСС. 

През септември миналата година вестник "Известия" информира, че Джонсън, който се състезава в тежка категория, е прибавил към името си Владимирович заради Путин, след което е писал лично на руския президент, за да получи гражданство.

44-годишният Кевин Владимирович Джонсън има 36 победи, 22 загуби и две равенства на професионалния ринг. Той беше претендент за световната титла през 2009 г., когато бе победен от Виталий Кличко. След това Джонсън записа поражения още от боксьори като Тайсън Фюри, Дерек Чисора и Антъни Джошуа, а през 2017 г. дойде в България за мач с Кубрат Пулев, който загуби в 12 рунда.

Лайпсик е в Русия вече от три години и половина, като смени два отбора в Континенталната хокейна лига (КХЛ) - ЦСКА (Москва) и "Металург" (Магнитогорск), а от лятото облича екипа на СКА (Санкт Петербург). На 12 юли 29-годишният канадец подава документи за руско гражданство и процедурата е задвижена веднага.

През 2012 г. нападателят (ляво крило) е избран от "Нешвил" в драфта на Националната хокейна лина на САЩ и Канада. Подвизава се за кратко също в "Торонто", "Вегас", "Ванкувър", "Лос Анджелис" и "Вашингтон", където за кратко е съотборник с Алекс Овечкин. Там го сварва пандемията, след което, подобно на не малко свои сънародници, идва в Европа и преминава в ЦСКА (Москва) в КХЛ.

Причина за прекратяване на договора му с "Вашингтон Кепитълс" е публикуван чат със съотборници, в който той отправя мизогинистични коментари към хокеистки, а също така обижда свои съотборници.

Като тийнейджър Лайпсик за кратко е бил юношески национал на "кленовите листа". Новината за указа на Путин бе посрещната радушно от Роман Ротенберг, който е селекционер на "Русия 25". Това е нещо като алтернативен национален отбор по хокей, който вече се превърна в основен, като се има предвид и изолацията на Сборная заради войната.

Идеята е този тим да участва на Олимпийските игри през 2026 г. в Италия. Ако това се случи, при положение, че още има война и санкции, тимът ще е под неутрален флаг и т.н.

Цели се средната възраст да е 25 години (оттам и името), но дори да е по-висока, това няма да е проблем, коментира пред "Ведомости" Ротенберг, който е бизнесмен, предприемач и заема постове в Руската федерация по хокей, в КХЛ, президент е на СКА и т.н., и т.н. Списъкът с постовете и бизнес начинанията му е много дълъг.

Роман Ротенберг заяви за ТАСС, че Лайпсик ще получи шанс в състава и на него ще се разчита, стига да заслужи мястото си. Нищо, че тази година ще навърши 30 г.

"Русия 25" играе в приятелски турнири и отделни мачове само с отбори като Беларус и Казахстан. А Путин е запален хокеист, той често облича екипа в демонстративни двубои, като понякога екипа облича и Александър Лукашенко.

Гражданство получава и бивш офицер от югославската армия, обвиняван във военни престъпления 

Роденият в Югославия босненски сърбин Ратко Самац също получава гражданство на Руската федерация, предава "Униан". Той е бивш офицер от Югославската народна армия, участник в Гражданската война от 1992-1995 г. Босна и Херцеговина поиска екстрадирането му по подозрение за извършване на военни престъпления срещу цивилни. 

Самац бяга в Русия през 1999 г. и по-късно получава разрешение за пребиваване. През 2013 г. Министерството на правосъдието на Босна и Херцеговина го обявява за международно издирване. Задържан е през януари 2016 г. при съвместна операция на "Интерпол" и ФСБ. 

През април същата година обаче Главната прокуратура на Руската федерация отказва да екстрадира Самац на властите на Босна и Херцеговина, след което той е пуснат на свобода. Сърбинът е спасен от тогавашния комисар по правата на човека Ела Памфилова и няколко депутати от Държавната дума на Руската федерация, посочва "Униан".