Министър-председателят на Франция Елизабет Борн подаде оставка. Както бе обявено от канцеларията на президента в понеделник вечерта, тя ще остане на поста си като временно изпълняващ длъжността, докато бъде намерен неин приемник. Президентът Еманюел Макрон ѝ благодари за работата.

Очакваше се, че Макрон ще реорганизира правителството след неотдавнашните трудности със закона за имиграцията. Все още не е ясно кога ще бъде сформирано ново правителство и кой ще го оглави. Борн заемаше поста на министър-председател от средата на май 2022 г.

Спорът относно закона за имиграцията в средата на декември постави Макрон под натиск. Ключовият проект на президента беше приет при гласуване на косъм, след като правителството направи огромни отстъпки пред консервативните Републиканци.

Затегнатият законов текст обаче предизвика силно напрежение в лагера на Макрон. 20 депутати от редиците на Макрон гласуваха против текста, а 17 се въздържаха. Впоследствие министърът на здравеопазването Орелиен Русо подаде оставка. Според слуховете други членове на кабинета от левицата също са обмисляли да напуснат правителството заради текста преди гласуването.

Правителството на президента Макрон вече година и половина е в трудната ситуация да няма абсолютно мнозинство в Националното събрание. Поради това то зависи от гласовете на опозицията за своите планове. Министър-председателката Борн се опитваше неуморно да намери компромиси. Правителството обаче не успя да намери надежден партньор в парламента.

В крайна сметка основният проект за пенсионна реформа на Макрон беше прокаран от правителството без окончателно гласуване в Националното събрание. Очаква се Макрон да продължи напред с обновен кабинет и да запази лагера си, особено след вътрешните кавги. През пролетта предстоят европейски избори, на които десните националисти на Марин льо Пен заплашват да изпреварят партията на Макрон със значителна разлика. С Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през лятото Франция е изправена и пред организационно предизвикателство - и пред момент, в който страната иска да се представи пред външния свят като единна и способна да действа.