Президентът Румен Радев едва сезира Конституционния съд рано тази сутрин относно измененията в основния закон от края на миналата година, и КС се произнесе този следобед: образува дело.

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

Както Клуб Z писа, президентът сезира КС с искане за обявяване на противоконституционност на осем параграфа от измененията в Конституцията, които мнозинството на "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС прие в края на миналата година - непосредствено преди парламентът да излезе в коледно-новогодишна ваканция.

Радев поиска обявяването за противоконституционни на разпоредбите, които касаят мандата на Народното събрание, двойното гражданство за депутати, премиер и министри, реда за назначаване на служебните правителства, възможността регулатори да бъдат избирани с мнозинство от 2/3 от народните представители, назначаването и освобождаването на председателите на ВАС, ВКС, главния прокурор и на последно място - мнозинството и сроковете, с които промените бяха приети.

За НС изразява опасения, че мандатите на нов и стар парламент може да се застъпят, за гражданството - че застрашава суверенитета на нацията. Оспорва реда за съставяне на служебните кабинети, в т.ч. предполага, че може да се изисква Велико народно събрание за такава промяна, нарушаваща, според него, баланса на властите.

По отношение на регулаторите президентът вижда колизия с друг текст от основния закон, който казва, че НС приема решенията си с обикновено мнозинство. Вижда риск и за самоцелна подмяна на регулаторни и контролни органи с установени мандати - според политическата конюнктура.

Има дисбаланс при назначаването и освобождаването на т.нар. трима големи, смята още. Президентът атакува и скоростните срокове на приемането на измененията.