Президентът Румен Радев, каквото заявка вече беше дал, ще сезира КС в понеделник заради промените в Конституцията, които той нарече „брутално и некомпетентно посегателство”.

"Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция", обяви той в събота след водосвета на бойните знамена.

„Ще го направя още в понеделник и тогава ще се запознаете подробно с моите мотиви, защото те са наистина доста обемисти“, добави.

По думите му, когато "политическият разгул и търговията с националния суверенитет" започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани.

"Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения – полуконституция, полу-Шенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление", продължи да атакува управлението без изненади Радев.

"2024 година ще бъде година на избори, но не само за Европейски парламент, а и за избори между войната и мира, между националното самоунижение и достойното ни европейско бъдеще, между примирението и действията", каза още той.

Денков: Не е коректно да поставяме целия процес под въпрос

"Ситуацията на различни места по света се изостря – това е по-големият проблем, колкото до това да се сезира Конституционния съд, няма нищо лошо в това, нека да се направи преглед."

Това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков. 

Той отговори с „разбира се“ на въпроса дали е сигурен в решенията на Народното събрание.

„Тези промени в Конституцията са очаквани с години. Който иска да си направи проверки, да си ги направи. Конституционният съд е този, който може да каже, ако нещо не е наред", смята премиерът. Добави, че не вижда смисъл да се връщаме назад защо се правят промените и да се обяснява отново, че са подготвени в консултации с международни институции.

„Но да поставяме целия процес отново под въпрос е абсолютно некоректно и няма никакво място днес“, коментира още Денков.