"В основата подозираме неуредени финансови отношения. Затова първо са изтезавали Кирил Русев, а накрая са го и убили в къщата на единия от извършителите."

Това обявиха днес на брифинг от прокуратурата и полицията по повод задържането на сина на ексминистъра Стоян Александров - Петър, и съучастника му Александър Кинов.

Бе казано още, че Александров се занимава с лихварство, както и че единият от двамата извършители (най-вероятно той) има доста оръжия - които се изследват.

От полицията потвърдиха, че Кирил Русев (49 г.) е убитият и съществува документ, че дължи пари на Александров. Човекът има фирма, която в миналото е имала ресторант в центъра на София. Не е криминално проявен.

След като било подмамено в имот на единия извършител,...

"... лицето е измъчвано, завързвано и впоследствие най-вероятно е причинена смъртта му от две огнестрелни рани", каза директорът на столичната полиция Любомир Николов.

Той е прострелян веднъж в торса, веднъж в крака.

Полицейският шеф специално изтъкна бързите действия на служителите - по т.нар. горещи следи. На 5-и около 16 ч майката подава първия сигнал, че синът й е в неизвестност от 4 януари. Служителят, който е приел сигнала в 6-о РУ, не го е подценил, а в рамките на 30 мин. след обажането на майката първият предполагаем извършител вече е бил задържан в СДВР. В рамките на около час и половина го е последвал и другият.

Любомир Николов потвърди вече известното - че в деня на престъплението двамата са преминали границата в посока Сърбия и едва след около час и 20 мин. са се прибрали - през ГКПП-Стрезимировци. На отиване обаче са показали личната карта на убития Русев с идея да заблудят раследващите, че той е напуснал страната.

За да си осигурят алиби, носели освен личната карта, и джиесема на убития. Той продължавал да функционира до ареста и дори пускали фалшиви СМС-и към роднини на изчезналия ресторантьор.

Което - естествено, се е превърнало вместо в алиби, в техен голям враг… Телефонът е открит, установено е движението му.

Човекът е убит на 4 януари следобед, сигналът от майка му за изчезването му е от 5-и, а на 6-и вече е намерен подготвен за кремация в морга, наета от единия от извършителите. Той е гробар по професия и тези процедури са му известни.

"Дори се беше опитал да кремира лицето посредством неистински акт за смърт, предоставен на погребалната агенция", заявиха от СДВР.

Полицейските шефове днес специално изтъкнаха отличното и бързо сътрудничество със сръбските власти, помощта от пернишката полиция, Гранична полиция и др. 

Александров и Кинов остават в ареста

Софийският градски съд реши да задържи за постоянно в ареста обвиняемите са Петър Александров и Александър Кинов, предаде БТА. Определението на съда подлежи на протест пред горната инстанция. 

Прокурор Сабина Христова посочи, че по делото има достатъчно данни за това, че на 4 януари двамата мъже са отвлекли Кирил Русев и на същата дата са го убили. Според прокуратурата е налице реална опасност двамата обвиняеми да се укрият или да извършат престъпление, при мярка за неотклонение, различна от "задържане под стража".

Обвиненията към настоящия момент срещу Петър Александров са несъстоятелни, каза пред съда адвокатът му Христо Кутиев, който поиска по-лека или никаква мярка за клиента му. По думите му няма аргумент и доказателство за механизма на извършване на предумишленото убийство.

По думите му в аутопсията не е посочено кога е настъпила смъртта на жертвата, какво е било оръжието, както и имало ли е насилие преди това. Той добави, че няма информация за това къде е станало убийството. Адвокат Кутиев посочи също, че оръжието, с което е извършено престъплението, не е открито. Каза също, че от дома на Александров са иззети пистолети, ловни пушки и боеприпаси. Той е активен ловец и има надлежни разрешителни за тях. Кутиев коментира, че няма извършена балистична експертиза дали с някое от тези оръжия е извършено престъплението. 

Адвокат Денислав Асенов, защитник на Александър Кинов, поиска съдът да не оставя клиента му в ареста и да му наложи домашен арест. Той определи  постановлението за привличане на Кинов като обвиняем като „правно негодно“. Асенов добави, че Кинов има сериозни проблеми с дископатия и херния. 

Пред съда Александър Кинов посочи, че се е явил в СДВР и не се укривал. Той помоли за по-лека мярка, за да гледа жена си и детето си. 

Според съдебния състав от показанията на майката на жертвата се установява, че е имало финансови взаимоотношения между Александров и сина ѝ, като те са с дългогодишна давност и във връзка с тях е имало съдебни дела. Също така с автомобила на Александров двама мъже преминали сръбската граница, като шофьор е бил обвиняемият, а според граничните власти пътник е бил лице, представило се с документ за самоличност на жертвата Кирил Русев.

След малко повече от час колата се върнала през същия граничен пункт, като този път пътник е бил обвиняемият Александър Кинов. Съдът отчете, че има разпит на свидетел, според който Кинов го е помолил да му направи услуга и да превози труп в погребална агенция. Двамата се срещнали и Кинов преместил трупа в автомобила на свидетеля, като казал, че той се казва Димитър Пешев, като впоследствие е установено, че това е жертвата Кирил Русев.

Съдът споделя доводите на защитата, че няма доказателствени предположение, че който и да е от двамата обвиняеми е отвлякъл жертвата. Също така съдебният състав добави, че има косвени доказателства, свързващи обвиняемите с умъртвяването на Кирил Русев. Според съда има реална опасност двамата да се укрият.