Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само преди месец правителственият  "Фалкон", чийто колесник снощи отказа да се прибере след излитане на премиера Бойко Борисов от София, е бил на техническа проверка в Швейцария. Това обяви бившият шеф на "Авиоотряд 28" Цвятко Луканов пред бТВ.

Според него с такава повреда самолетът е бил в състояние да извърши полета до Брюксел, но решението машината да се върне на столичната аерогара било правилно заради опасения да не се появи друга неизправност.

Причините за повредата в колесника могат да бъдат всякакви. Да изчакаме техническата проверка, призова Луканов.

Случката със самолета бе коментирана и от вече бившият шеф на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев. На снощния брифинг на транспортния министър Ивайло Московски се оказа, че той е подал оставка броени часове преди инцидента заради несъгласие с отпуснатите средства за дейността на авиозвеното. От финансовото министерство обаче отказали допълнителни пари за правителствения авиоотряд.

"Случи се най-доброто от най-лошото", каза Пенчев пред БНТ по повод инцидента.

Според него опасност щяло да има, ако колесникът засече и не може нито да се отвори напълно, нито да се прибере. 

Според него самолетът е поддържан съгласно всички норми. Имало договор за поддръжка с швейцарска лицензирана фирма. Последният технически преглед е бил преди 4 месеца. Този самолет е закупен през 2001 година и още от закупуването му има предписание, че трябва да стои в хангар, но това не било направено поради липса на пари.

Днес екип от Швейцария трябва ще направи техническа експертиза на "Фалкон"-а. В момента правителственият самолет е поставен под видео наблюдение и е запечатан. Машината кръжа близо час над столицата, за да изразходи гориво преди да кацне след като левият колесник не се прибра след излитането. 

Инцидентът е почти същият като този с президента Георги Първанов от 2008 г. Тогава той не успя да замине на официално посещение в Мексико заради аварирал колесник на правителствения самолет Ту. Тази машина вече е пенсионирана.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.