Скорошен пост в социалната мрежа фейсбук твърди, че жителите на североизточния украински град Харков "искат миротворчески руски войски".

"НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен. 

По темата работи екипът за проверка на факти на БНР.

Твърдение: В Харков искат руски миротворчески сили

"Най-важното днешно видео", както е наречено, е качено в социалната мрежа на 23 декември 2023 г. и показва група хора, които скандират "Путин, ела и въведи ред!" на руски език. Естествено - то жъне овации сред голяа част от българите.

Обратно търсене на изображения от клипа показва, че видеото е качвано и по-рано в интернет – преди година, преди две години, преди четири (виж по-долу).

Отново посредством обратно търсене на изображения в Yandex (най-популярната руска търсачка, б.р.) излизат и други резултати от същото събитие. Една от снимките от тях е от репортаж на местна медия от същото събитие. Видеото от репортажа, което показва групата жители на Харков пред сградата на руското консулство, е качено на сайта на медията "057.ua" и в YouTube канала ѝ на... 17 март 2014 г. 

Медията нарича събралите се "харковски сепаратисти" и "проруски активисти". Видеото в YouTube е озаглавено "Боецът "Моторола" на шествие на привърженици на Руската федерация".

По-подробна проверка на събитията от Харков от периода март-април 2014 г. показва, че тогава действително е имало напрежение и сблъсъци между местната власт и проруски активисти, недоволни от събитията около т.нар. Евромайдан – мащабните протести в Киев, в резултат на които бе свален проруският президент Виктор Янукович.

Един от ръководителите на т.нар. Антимайдан в Харков е именно човекът с двата мегафона от клипа Арсен Павлов-Моторола (1983 - 2016 г.), заподозрян от украинската прокуратура във военни престъпления. Той е убит през 2016 г. в Донецк при взрив в асансьора на блока, в който живеел.

Година след събитията от пролетта на 2014 г. украинската редакция на Би Би Си разказва за "ХНР: Харковската неуспяла република" по аналогия с т.нар. ДНР и ЛНР (Донецка и Луганска народна република).

Заключение

Разпространявано напоследък в социалните мрежи видео със сепаратистки протест в Харков датира от март 2014 г. и не показва актуални събития и настроения в украинския град, който непрестанно е обект на руски атаки. Твърдението, че жителите на града към днешна дата искат "руски миротворци" е НЕВЯРНО.