"Поставих като изрично условие Украйна да запзди извънблоковия си статут. Само неутралитетът ще доведе до политическото разрешаване на конфликта."

Това заяви специално за Клуб Z от Минск - Денис Пушилин - председател на Върховния съвет на непризнатата от никого сепаратистка Донецка народна република (ДНР).

Той не пожела да каже повече подробности за преговорите.

Пушилин е в беларуската столица от вчера, където представителите на страните подготвяха днешната среща, смятана за последен шанс. В нея участват германската канцлерка Ангела Меркел и президентите Владимир Путин на Русия, Петро Порошенко на Украйна и Франсоа Оланд на Франция. Срещата се води в т. нар. нормандски формат

И четиримата лидери са придружени от външните си министри.

Изненадващо тази вечер към четворката се присъединиха Александър Захарченко и Игор Плотницки - лидери съответно на Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР).

Едно от първите решения, които избраният през октомври 2014 г. нов украински парламент взе, бе страната да се откаже от своя неутралитет. Извънблоковият статут бе наложен от проруския президент Виктор Янукович след победата му на изборите през 2010 г.

Денис Пушилин, който настоява за неутрална Украйна, заяви през септември в интервю за Клуб Z, че специалният статут на Донбас е стъпка към нова държава - Новорусия. Преди това, пак пред Клуб Z, той заяви, че българи воюват на страната на сепаратистите в Донецка област.