Денис Владимирович Пушилин (33 г.) е един от лидерите на самообявилата се и непризната от никого Донецка народна република (ДНР) на територията на Украйна. В продължение на месец бе председател на Президиума на Върховния съвет - парламента на ДНР. Той е един от хората, включени в черните списъки на ЕС и САЩ. Сметките му на техните територии са замразени. Пушилин няма и правото да стъпва там.

- Денис Владимирович, къде Ви намираме?

- В момента съм в Ялта, участвам в антифашистки форум.

- Какъв пост заемате в момента?

- Член съм на политическото движение Народен фронт "Новору̀сия". (Така се нарича територията, за чието създаване обявиха Донецката и Луганската народна република – б.а.). Оглавявам Комисията по социална политика към него.

- Поради противоречивите информации бихме искали да Ви попитаме следното: има ли в момента руски войски или военнослужещи в Украйна?

- Истината е, че има доброволци от Русия. И не само от Русия. Има и от Сърбия, дори от България...

- От България? Сигурен ли сте в това, което казвате?

- Абсолютно. Сега формираме интернационално подразделение, тъй като момчетата са от чужбина и са разхвърляни на различни места. Имаме също хора от Италия и Франция. Ще ги съберем в една интербригада, както някога през Гражданската война в Испания. И това ще бъде доста показателно. На нашата земя в момента се събират всички антифашисти, убедени в действията на нашите противници срещу днешното повторение на нацистка Германия.

- Все пак, сигурен ли сте, че има доброволци от България?

- Да, има такива. Един от полевите командири ми го каза, че са пристигнали момчета от България.

- Колко на брой?

- Двама или трима, не мога със сигурност да Ви кажа.

- Виждали ли сте ги, разговаряли ли сте с тях?

- Не. Но може би скоро ще ги видя. Знам, че са на възраст до 30 години?

- Да няма възрастово ограничение за интербригадата?

- Няма. Пристигащите доброволци са на различна възраст. Не сме изготвяли някакви критерии. В мнозинството си обаче те са млади момчета, предимно служили в армията и разбиращи от геополитика. Които разбират какво в действителност се случва на територията на Новору̀сия.

- А какво в действителност се случва на тази територия?

- Води се геополитическо сражение. В същността си то не е украински конфликт, а сражение между Русия и САЩ. И Донбас е неговият плацдарм.

- Какво е според Вас бъдещето на Новору̀сия - да остане в Украйна, да се присъедини към Русия или да стане отделна държава?

- Ние не разглеждаме един точно определен вариант за сметка на другите. Времето ще покаже. Едно обаче е сигурно - не се разглежда и няма да се разглежда вариантът за единна Украйна. Тя като държава е изчерпана. И не може да се говори за нея след стрелбата по мирни граждани, след като живи хора бяха изгорени в Одеса. Киевските окупатори са престъпници. Освен това, Украйна няма граници. Всеки си ги пресича както си иска.

- Сепаратистите си ги минават както си искат, това ли имате предвид?

- Кого наричате сепаратисти? В действителност това е освободително движение. Ние обединяваме руския свят, славянския свят.

- Но славяни има не само в Русия. Има ги също в България, Полша, Чехия, нали?

- Точно така. И възгледите на много наши идеологически привърженици са да бъде обединен целият славянски свят. Така, както е било при прадедите ни. Да се види на кого е било изгодно да бъдат разединени славяните. Разпадна се дори СССР, който също включваше значителна част славянско население, макар да не бе съставен само от славяни.

- България е член на Европейския съюз. Не смятате ли, че той е по-добър обединител на нации и етноси, независимо дали са славяни или не? Не Ви ли харесва примерът на Франция и Германия?

- Какво ви даде ЕС? Да не би да се увеличи производството? Да не би населението ви да се увеличи? Този Европейски съюз ви превърна в свой донор.

- Донор на какво? Какво според Вас нямат в ЕС, та да го вземат от нас?

- Не знам, ама знам, че при вас стана много зле. Имам познати в България, които ми се оплакват. Вижте, нека ви дам за пример Руската империя. Тя никога не е имала свои колонии. Тя е включвала към себе си нови територии, но на абсолютно равноправни начала.

- Забравихте ли, че в Полша е имало бунтове срещу империята?

- Е, да, това е сигурно изключение. А Великобритания и до днес си има свои отвъдморски колонии.

- Но те си имат свои правителства и много голяма степен на самостоятелност...

- За това не знам. Но знам, че ако не беше нашата съпротива и не бяхме попречили на Украйна да подпише споразумението са асоцииране с ЕС, Украйна щеше да бъде унищожена като самостоятелна държава...

- Нали преди малко казахте, че Украйна като държава е изчерпана?

- ...Щеше да бъде унищожена украинската промишленост. А тя е обърната към Руската федерация. Бившата вече Украйна не може да съществува без печата ГОСТ. Това е стандартът за качество от съветско време, без който не бихме могли да развиваме никакви търговски отношения със страните от Митническия съюз.

- Така и не разбирам – според Вас Украйна бивша ли е или е самостоятелна държава?

- Заяждате се. Вижте, сега Украйна е в тежка икономическа криза. Обвиняват, че станало, защото Русия я нападнала. Ако Русия наистина беше нападнала Украйна, Киев нямаше да го има като такъв.

- Няма ли руски войници в Украйна?

-Вие за кого говорите? За онези десантчици? Ами те се заблудиха, навлязоха наистина в Украйна по погрешка и това е. Там няма никаква граница, няма мрежа.

- А други няма ли?

- Поне аз не съм видял.

- Други може и да са видели...

- Нямам такива данни от никого. Това са абсолютни измислици.

- А онези мистериозно починали или загинали десантчици, дето са ходили в Украйна и дето ги погребват тихомълком край Псков, край Москва и другаде?

- Това е по-скоро журналистическа партенка.

- Журналисти все пак са били на погребенията...

- Те могат всичко да измислят. Хайде, да свършваме разговора. Всичко това са измислици на Киев с цел да оправдае икономическата си несъстоятелност. Вижте как се вдигна доларът, как хората станаха още по-бедни в Украйна.

- А в Новору̀сия как се живее?

- Сега е тежко. Но хората разбират, че сега сме в освободителен период. Главната ни цел е да прогоним нашия враг от нашата територия.

- Това ваша територия ли е?

- Имаше референуми, хората пожелаха Новору̀сия.

- Навремето немците в Судетите също молеха да се присъединят към Германия, нали?

- Нямам повече време за разговори.

- Добре, последен въпрос. Потвърждавате ли, че на страната на сепаратистите в Украйна воюват български доброволци?

- Потвърждавам. Но не са сепаратисти, а опълченци.