"По информация на "Капитал" от разследването на казуса в Стара Загора Пламен Пенев е починал вследствие на механична асфикция, а невъзможността на мъжа да си поеме въздух е била в резултат на действията на петима полицаи, които при опита да го арестуват са легнали върху него. Под тежестта на телата им Пенев на практика се е задушил, защото белият му дроб е бил притиснат дълго време.

Такъв е изводът на тримата съдебни медици в Пловдив, които изготвят експертизата по случая."

Това пише днес "Капитал" в статия по повод фаталното задържане на Пламен Пенев в Стара Загора на 30 декември, без да цитира източници. Според медията документът все още не е подписан окончателно, но разследващите са се запознали предварително с изводите на лекарите, направили аутопсията на мъжа, който почина след гонка в Града на липите и след като рани полицай.

В рамките на досъдебното производство Националната следствена служба, която вече пое разследването, ще опита да намери доказателства кой или кои от петимата униформени, лежали върху Пенев, докато той издъхне, са пряко отговорни за причинената смърт, допълва "Капитал".

Както бяха изнесени данни след случая, завършил трагично - той е бягал от 9 патрулки, които са го преследвали и е направил няколко катастрофи.

Както Клуб Z писа, освен че възложи съдебно-медицинската еспертизата на трима патоанатоми от съседния Пловдив, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изтегли случая да се разследва в НСлС - макар формално да става дума за евентуални престъпления на полицаи, а не на магистрати (които задължително са прерогатив на Националното следствие, б.р.).

Именно в първото съобщение на прокуратурата от 2 януари бе вкарано и понятието - че е възможна "асфиксия", т.е. човекът е починал поради някакво задушаване. Както и бе обявено изрично, че се разследва престъпление по 123 от НК -  "за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители".

Едва вчера - на петия ден от инцидента, последва и първото изявление на ръководството на полицията в Стара Загора по случая. На него шефът на ОДМВР Лазар Христов описа драматичността на ситуацията на 30 декември вечерта и почти отсъди, че неговите полицаи са напълно невинни. Вместо това нахока жуналистите:

"Асфиксията е задушаване - а не удар. Правите ли разлика?

Някой от вас има ли конкретика дали наистина има асфиксия или има удари причинени на лицето?"

Нищо, че прокуатурата в съобщението си предния ден никъде не е твърдяла, че непременно бой е причината за смъртта... Напротив.

Вместо това полицейският шеф каза на недоволните от отговорите му, които подвикваха остри въпроси - че са свободни да напуснат.

Клуб Z се свърза днес с Мариан Маринов - говорител на НСлС, следовател, а оказа се - и част от екипа, който ще разследва смъртта на Пенев. Той бе категоричен, че няма как да даде каквито и да е подробности. Първо - защото буквално в момента пътува към мястото и не е запознат, и второ - защото е следовател именно по това раследване. На някакъв етап само наблюдаващият прокурор ще има това право.

Маринов подчерта само, че освен експертизи, предстоят и много други следствени действия - например разпити на свидетели. Като специално подчерта, че в подобни слуачи се събират много свидетелски показания (гласни доказателства), а те най-често си противоречат драстично и трябва внимателно да се отсяват.

Днес "Капитал" пише още, че в колата на мъжа така и не е намерен нож - първоначалният сигнал бе, че е нападнал непълнолетни именно с нож. Както и че дъщерите му разкрили, че е имал психично заболяване.