Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предупреждение за цунами, съобщиха властите, цитирани от Киодо.

Японската метеорологична служба предупреди, че се очакват 5-метрови вълни по брега на полуостров Ното в Ишикава, където е и епицентърът на труса.

Общо 21 труса с магнитуд 4 или повече са регистрирани в централната част на страната за малко повече от 90 минути, съобщи Японската метеорологична агенция, цитирана от Франс прес

Властите призоваха хората в засегнатите райони да се укрият на по-високи места.

Около обяд българско време БНР предаде, че вълни-цунами вече достигат бреговете на Япония. Вълните са стигнали пристанище на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. Премиерът Фумио Кишида призова за незабавна евакуация на зоните, където беше обявена опасност от цунами

Японските власти обявиха днес опасност от голямо цунами за пръв път от 11 март 2011 г., когато стана аварията в АЕЦ "Фукушима". Това е и първото земетресение от 2018 г. насам, достигнало максималната седма степен по японската скала за интензитет, заяви представител на метеорологичната агенция, цитиран от Ройтерс и БТА.