Израелските сили за отбрана са атакували централата на „Хамас“ в град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, обяви говорителят им.

"По време на сухопътна операция в Хан Юнис израелските сили за защита атакуваха централата на Хамас в центъра на града, в това число и командния център на разузнаването на палестинското движение", каза Даниел Хагари, цитиран от БНТ.

Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

Израел подозира, че лидерът на „Хамас“ в Ивицата Газа - Яхия Синуар, се укрива в тунели под Хан Юнис.

Продължава настъплението на израелската армия в централните и южни части на ивицата Газа. 

Израелските сили обявиха, че са в процес по поемане на контрола върху северната част на Газа, откъдето започна офанзивата им. Там армията е фокусирала усилията си върху района на Дардж Туфах, където е последният значителен бастион на терористичната групировка в северната част на Газа.

Израелски изтребители са извършили серия въздушни удари през нощта в Газа. Ударените десетки цели включват военни сгради на радикалната групировка "Хамас", тунел и друга инфраструктура. Военноморските сили също са нанесли удари по крайбрежието на Газа, подпомагайки сухопътните сили.

Вчера израелските сили приключиха широкомащабна атака по цели на „Хизбула“ в Ливан, близо до границата с Израел. Там са били елиминирани три терористични клетки.

"Южните райони на Ливан няма да се върнат към онова, което бяха", заяви Хагари.

Той добави, че 80 процента от изстреляните от „Хизбула“ ракети в петък са паднали на ливанска територия.