По време на нападението на "Хамас" в Израел на 7 октомври е имало многобройни случаи на крайно сексуално насилие срещу жени. Това бе потвърдено от разследване на "Ню Йорк Таймс". Нападенията не са били "изолирани инциденти" - по-скоро "Хамас" систематично е използвал сексуализирано насилие като оръжие.

В продължение на два месеца "Ню Йорк таймс" разследва последиците от нападенията на "Хамас". С помощта на видеоматериали, снимки, GPS данни от мобилни телефони и интервюта с повече от 150 души - включително медицински персонал, войници и консултанти по изнасилванията - бяха идентифицирани "най-малко седем места", където израелски жени и момичета очевидно са били сексуално малтретирани, осакатявани и обезобразявани.

От една страна, това са видеоклипове, предоставени от израелските военни. От друга страна, материалът включва и видеоклипове, направени от жертвите. Много от излезлите на бял свят кадри са трудни за гледане и журналистите от американския ежедневник определиха визуалните доказателства като "обезпокоителни".

Доклади за "варварски обезобразявания"

Например кадри от видеоклип, заснет от жена на 8 октомври. Тя е записала видеото, докато е търсила изчезнал приятел на мястото на фестивала, където терористите от "Хамас" са избили стотици млади израелци предния ден. На видеото се вижда  варварски обезобразена жена.

Израелските полицейски служители предполагат, че жената е била изнасилена. Тя се е превърнала в "символ на ужасите, които сполетяха израелските жени и момичета по време на атаките на 7 октомври", продължава изданието. Открити са десетки голи трупове на жени и момичета, а свидетели разказват за големи групи въоръжени терористи,1 коит овлачели и изнасилвали групово млади жени. Някои от момичетата са с простреляни вагини.

Израел е подложил на интензивен обстрел с танкове и атаки от въздуха втория по големина град в Газа - Хан Юнис, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Съобщава се и за престрелки между израелските сили и бойците на "Хамас". Поредица въздушни удари са нанесени в бежанския лагер Нусейрат.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че под прицел са командни центрове и оръжейни депа на "Хамас". От израелската армия допълниха, че е била унищожена мрежа от тунели в град Газа под една от къщите на местния лидер на ислямското движение Яхия Синуар.

Палестински журналист, работещ за телевизия Ал Кудс, е бил убит при израелски въздушен удар, засегнал дома му в Нусейрат, съобщиха медицински източници и негови колеги. Загинали са още няколко членове на семейството му. Повече от 100 палестински журналисти са били убити от началото на израелската офанзива, отбелязва Ройтерс, позовавайки са на палестинските власти.

187 палестинци са загинали при атаките на израелската армия през последното денонощие, а общо жертвите досега са повече от 21 500.

Голяма част от Газа вече е в руини, а почти всичките 2 300 000 души в анклава са били принудени да напуснат домовете си. На много от тях се е наложило отново да се местят в търсене на сигурност, след като вече са се установили на друго място.

Израелските власти заявиха, че са осигурили достъп за доставки на над 49 000 дози ваксини за Газа срещу полиомиелит, туберкулоза, хепатит и други опасни заболявания в координация с УНИЦЕФ.

САЩ продаде оръжие на Израел за близо 150 милиона долара

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън одобри потенциалната продажба на Израел на 155-милиметрови артилерийски снаряди М107 и свързано с тях оборудване за 147,5 милиона долара, като избягна разглеждането й от Конгреса, съобщи американското министерство на отбраната.

Според Пентагона Блинкън е преценил, че е налице извънредна ситуация, която налага незабавната продажба на това въоръжение на Израел, като по този начин е заобиколил изискванията продажбата да бъде разгледана от Конгреса.

Тази стъпка се предприема в момент, когато Израел засилва офанзивата си в Газа. САЩ настояха пред Тел Авив да сведе до минимум жертвите сред цивилното население в анклава и го призоваха да ограничи мащаба на военните действия през идните седмици, отбелязва Ройтерс.

Пентагонът обяви, че Израел е поискал в предишна заявка за 155-милиметрови снаряди да бъдат включени взриватели, капсул-детонатори и заряди.

Това е вторият случай този месец, когато правителството на президента Джо Байдън заобикаля разглеждането от Конгреса на продажба на оръжие на Израел. На 9 декември то използва извънредни правомощия, за да разреши продажбата на около 14 000 танкови снаряда на Израел.

Южна Африка заведе дело против Израел в Хага

Южна Африка заведе дело в Международния съд (МС) срещу Израел за "геноцидни" според нея действия в Газа, предаде АФП, цитирана от БТА.

Тел Авив е обвиняван в предполагаеми нарушения на задълженията му по Конвенцията за геноцида, по-конкретно, че "е участвал, участва и рискува да продължи да участва в геноцидни действия срещу палестинския народ в Газа".

Южна Африка също така твърди, че Израел е действал "с необходимото конкретно намерение да унищожи палестинците в Газа, като част от по-широката палестинска национална, расова и етническа група".

Министерството на външните работи на Израел подчерта, че "отхвърля с отвращение кръвната клевета, разпространявана от Южна Африка".

"Твърдението на Южна Африка няма нито фактическа, нито правна основа и представлява подла и презрителна експлоатация на съда", написа говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в "Екс".

Забраниха пропалестинска нощ в Берлин за Нова година

Полицията в Берлин забрани планирана за новогодишната нощ пропалестинска демонстрация в квартал "Нойкьолн", съобщи говорителка на полицията. При предишни демонстрации в района се е стигало до насилие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По данни на органите на реда за неделя в Берлин са обявени още две прояви - друга пропалестинска демонстрация следобед и митинг в подкрепа на Израел вечерта, като и двете за момента не са забранени.