Според нова дългосрочна прогноза Обединеното кралство ще бъде най-добре представящата се голяма икономика в Европа през следващите 15 години, като ще намали разликата с Германия и ще увеличи преднината си пред Франция. Британският Център за икономически и бизнес изследвания очаква ръстът на БВП на Обединеното кралство да се установи между 1,6% и 1,8% до 2038 г., което ще помогне на страната да запази позицията си на шестата по големина икономика в света.

Прогнозите предвиждат, че Обединеното кралство ще излезе от икономическия спад след Брекзит и редица сътресения, включително пандемията и нарастващата инфлация.

Британската икономика расте по-бързо от еврозоната

От финансовата криза насам икономиката на Обединеното кралство е спъвана от слаб ръст на производителността, а през последните години се появиха и проблеми с предлагането на работна ръка. Това накара Английската централна банка да заеме по-песимистична позиция по отношение на перспективите за растеж на Обединеното кралство през следващите години.

Според дългосрочната глобална икономическа класация на CEBR Обединеното кралство се очаква да расте по-бързо от четирите основни икономики от еврозоната - Франция, Германия, Италия и Испания, но не толкова бързо, колкото САЩ.

"Основите на икономиката на Обединеното кралство все още са много силни", каза Пушпин Сингх, старши икономист в CEBR. "Статутът на Лондон като център за финансови и консултантски услуги се запазва и заедно с цялостната сила на сектора на услугите в Обединеното кралство ще стимулира растежа в Обединеното кралство."

Според него икономическото въздействие на излизането на Великобритания от Европейския съюз е "или преувеличено, или недостатъчно проучено".

Китай измества САЩ като най-голяма икономика в света

Икономическата консултантска компания приема, че през 2037 г. Китай ще замени САЩ като най-голямата икономика в света, а удвояването на световния БВП ще се дължи на догонването на индустриализираните страни от страна на развиващите се пазари.

До 2038 г. Италия ще отпадне от топ 10 на най-големите икономики в света и ще бъде заменена от Южна Корея. САЩ и Германия ще слязат надолу в класацията, докато Индия и Бразилия - две развиващи се страни с голямо население - ще се издигнат в топ 10.

Франция ще се представи по-зле от Обединеното кралство, най-вече заради големия си публичен сектор и високите данъци, докато забавянето на производството в Германия ще помогне на Обединеното кралство да навакса изоставането си, казва Сингх.