Жак Делор – бивш председател на Европейската комисия, една от водещите фигури в изграждането на обединена Европа и баща на еврото, почина на 98-годишна възраст, предаде АФП, цитирана от БТА.

Новината съобщи дъщеря му Мартин Обри.

Делор е починал в дома си в Париж в съня си. Вестта за кончината му дойде часове след тази за смъртта на друг виден европеец – германския политик ветеран Волфганг Шойбле.

Жак Делор бе министър на финансите (1981-1984) при френския президент Франсоа Митеран. По онова време той бе начело на допитванията до общественото мнение и социалистите искаха да го издигнат за кандидат за държавен глава за изборите през 1995 г.. Делор обаче отказа. В резултат на власт дойде десният Жак Ширак.

„Не съжалявам за това, но не казвам, че съм бил прав. Моят начин на правене на политика не беше същият“, каза Делор в интервю през 2021 г.

Той бе начело на Европейската комисия от 1985 до 1995 г. и се превърна в един от архитектите на съвременна Европа. В основата на това бе създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, на Единния европейски акт, стартиране на програмата за студентски обмен „Еразъм“, реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), създаването на Европейския икономически и валутен съюз, което доведе до появата и на еврото.

По негово време - през 1993 г., влезе в сила Договорът от Маастрихт, оформил ЕС в днешния му вид.

През март 2020 г. Делор призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да са по-солидарни в момент, в който те спореха за общия европейски отговор на пандемията от COVID-19.

Същевременно Делор пледира за засилване на европейския федерализъм и призова за повече дързост и смелост в момента, в който настъпваше „Брекзит“ и в който към ЕС биват отправяни атаки от всякакъв род популисти, изтъква АФП.

Жак Люсиен Жан Делор, както е пълното му име, е роден в Париж на 20 юли 1925 г. По образование е юрист, специалист по икономически политики. Първоначално работи в Банк дьо Франс, а после във Френската конфедерация на християнските работници и участва в трансформацията на синдиката, превърнал се във Френска демократична конфедерация на труда.

Присъединява се към социалистите чак на 49-годишна възраст, като изтъква, че е воден от желанието да бъде от полза.

Като финансов министър той бе един от инициаторите на обрата към бюджетни икономии от 1982 г., като по този начин бе избегнато потъването на Франция в инфлация.

Жак Делор заема рекордните три пъти поста председател на Европейската комисия в периода 1985-1995 г. Тази епоха беше белязана от сблъсъци между привържениците на федерализма, като Делор, вярващи, в идеята за един още по-тесен съюз, и противници на тази идея като тогавашната британска премиерка Маргарет Тачър, която категорично се противопоставяше на каквото и да било преотстъпване на правомощия на Брюксел и на идеята за една наддържавна федерация.

По времето на Делор паднаха комунистическите режими в Източна Европа и Берлинсата стена. ЕС се разшили с пет държави – Испания, Португалия, Австрия, Швеция и Финландия.