Почина бившият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Политикът от Християн-демократическия съюз заемаше много постове по време на политическата си кариера: беше министър на вътрешните работи и министър на финансите, както и председател и лидер на парламентарната група на своята партия.

Бившият председател на Бундестага и лидер на ХДС Волфганг Шойбле почина на 81-годишна възраст. Той е починал спокойно у дома си, заобиколен от семейството си във вторник вечерта, съобщи семейството на политика.

Шойбле е сред най-уважаваните политици в Германия и един от тези, които задаваха посоката на развитие през последните десетилетия. Съперник и съветник на Хелмут Кол, съветник на Ангела Меркел, дълго време бе смятан за по-подходящия канцлер, но така и не стигна до този пост.

Шойбле е роден през 1942 г. във Фрайбург. През 1965 г. докторът по право става член на ХДС. Около седем години по-късно Шойбле печели първото си място в Бундестага - до смъртта си той е непрекъснат депутат, по-дълго от всеки друг германски политик.

През 1984 г. заема първия си правителствен пост при тогавашния канцлер Хелмут Кол като федерален министър за специалните задачи и ръководител на федералното канцлерство. През 1989 г. е назначен за федерален министър на вътрешните работи и става член на Федералния изпълнителен комитет на ХДС. Две години по-късно Шойбле оглавява парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага, а през 1998 г. става партиен лидер на християндемократите.

Като федерален министър на вътрешните работи Шойбле играе важна роля в преговорите по държавните договори за обединението на Германия след падането на Берлинската стена през 1990 г. Скандалът с даренията на ХДС обаче също поставя Шойбле под натиск.

Той признава, че сам е получил парично дарение от 100 000 марки от търговеца на оръжие Карлхайнц Шрайбер. В резултат на това Шойбле подаде оставка от председателския пост в партията и се оттегли от ръководството на парламентарната група.

При канцлера Ангела Меркел Шойбле отново става министър на вътрешните работи, а през 2009 г. преминава на поста федерален министър на финансите. От 2017 г. до 2021 г. той е председател на Бундестага.

През 1990 година той оцеля от атентат, но остана прикован към инвалидната количка.

Шойбле е удостоен с многобройни награди и отличия за политическата си ангажираност, включително с Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия и наградата за мир "Конрад Аденауер".