Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Запада в опит за дестабилизация на ситуацията в Сърбия след предсрочните парламентарни и местни избори на 17 декември, съобщават Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Опитите на колективния Запад да разклати ситуацията в страната, използвайки техниките на "майданските преврати", са очевидни", заяви Захарова. "Строгото спазване на буквата и духа на конституцията на страната и уважението към избора на сръбския народ, който гласува за националните си интереси, са единствената възможна реакция", допълни Захарова, която очевидно направи паралел между протестите в Сърбия и тези на Майдана в Киев, довели до идването на власт на прозападни сили в Украйна в началото на 2014 г.

Демонстранти, оспорващи резултатите от последните парламентарни и местни избори в Сърбия, атакуваха кметството в Белград вчера, чупейки прозорци с камъни, след което бяха отблъснати от полицията.

Сръбският президент Александър Вучич, чиято партия беше обявена за победител на изборите, заяви, че двама полицаи са били "сериозно ранени" по време на демонстрацията, а повече от 35 души са били арестувани. 

Изборите на 17 декември предизвикаха множество критики, след като екип от международни наблюдатели - включително представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), осъдиха редица "нередности", включително "купуване на гласове" и "пълнене на урни", припомня АФП.

Началникът на Полицейското управление в Белград Ивица Ивкович заяви днес, че по време на снощния опит за насилствено нахлуване в кметството на града са ранени осем служители на МВР и сред тях има хора със сериозни телесни повреди, един от които ще бъде опериран, съобщи Танюг.

На пресконференция Ивкович заяви, че опитите за насилствено нахлуване в кметството и нападението срещу полицията са продължили от 18:55 ч. до 21:50 ч., както и че след три часа изчакване, в 21:50 ч. е имало законова намеса на служители на МВР.

"По този повод, трябва да подчертая и опровергая някои медии - полицаите не са нападали никого, а по законоустановения ред са приложени средства за принуда с цел възстановяване на нарушения обществен ред и мир", каза Ивкович.

Той допълни, че демонстрантите са използвали всякакви средства, за да атакуват служителите на МВР и показа снимки на предметите, с които протестиращи са нападнали полицаите. "Имаше факли, стълбове, камъни", каза Ивкович.

Началникът на полицейското управление в Белград показа снимки, на които се виждат щетите, нанесени на сградата на Общинския парламент - счупени прозорци, поражения от камъни. Той подчерта, че самото появяване на служители на жандармерия е станало причина хората да се разпръснат.

По време на снощните инциденти служители на МВР са задържали 38 лица, най-голямата част от които са обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред. 

Началникът на полицията каза, че за днес са насрочени нови протести и по този повод посочи, че няма да се толерира насилие, блокади на пътища и мостове, прояви, които водят до безредици и нарушават нормалния живот на гражданите.

"Полицията ще предприеме всички мерки и действия в съответствие със закона, ще задържи и преследва всички лица, които причиняват тези безредици", подчерта Ивкович.

Министерството на вътрешните работи е готово, способно и решено да се противопостави на всички прояви на насилие и да гарантира на гражданите на Сърбия преди всичко спокойствие, лична и имуществена сигурност, заявиха  от полицията в Белград.

Участниците в протеста, водени от коалицията "Сърбия срещу насилието", се опитаха да влязат със сила в сградата на Скупщината на град Белград снощи.

Група студентски активисти, граждани и представители на опозицията се събраха днес пред централата на Министерството на държавната администрация и местното самоуправление в Белград с искане да бъдат отворени избирателните списъци за "проверка на съмненията относно редовността им", съобщи белградската агенция Бета. 

На протеста граждани носят плакати "Да живеят изборните мигранти".

Активистът Никола Ристич заяви пред журналисти, че ако след един час не получат положителен отговор, ще съобщят кои две ключови точки в града ще блокират. По думите му блокадата ще продължи шест часа, след което, ако дотогава не се получи положителен отговор, той ще обяви следващите стъпки.

Движението по улица "Бирчанинова“ пред министерството бе блокирано от протестиращите студенти. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко, предадоха Танюг и ТАСС. След срещата руският посланик каза, че двамата с Вучич са обсъдили протестите в Белград и перспективите за развитие на сръбско-руските отношения, съобщава ТАСС.

Посланикът подчерта, че срещата е била договорена преди известно време и не е свързана със събитията от Белград снощи и през последните дни.

В профила си в Инстаграм след срещата с Боцан-Харченко сръбският президент Александър Вучич написа:

"Информирах посланик Боцан-Харченко за снощните безредици в Белград и повторих, че ще направим всичко, за да запазим сигурността на гражданите и нашата Сърбия".

Вучич информира, че двамата са обсъдили двустранните отношения, ситуацията в региона и актуалните геополитически събития, съобщава Танюг.

В коментар за телевизионния канал „Россия-24“ Боцан-Харченко каза, че протестите в Сърбия "определено се осъществяват с подстрекателството и подкрепата на западни държави", съобщава ТАСС. Посланикът, който разговаря около час с Вучич, заяви, че сръбският президент е споделил с него информация, че разполага с "неопровержими данни за подстрекателство и подкрепа от страна на Запада".

По думите на руския посланик в Белград сръбският президент Александър Вучич "гледа напред, независимо от ситуацията (свързана с протестите), и мисли за осъществяването на плановете и обещанията, дадени от неговата партия в предизборния период".

Според Боцан-Харченко опитите за дестабилизиране на властта на президента Вучич са свързани на първо място с "неговата твърда позиция за неприсъединяване към санкциите срещу Русия", както и с твърдата позиция на Вучич за непризнаване на независимостта на Косово. "Това дразни Запада със страшна сила", коментира руският посланик, цитиран от ТАСС.