Думата "рестарт" харатеризира най-добре пазара на недвижими имоти през 2014 г., показва годишният анализ на компанията АДРЕС. Според него през второто полугодие на м.г. сделките с недвижима собственост са се увеличили с 20%.

Пазарът на жилища вече премина "на втора скорост", казва Георги Павлов, изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти". "Активността расте, цените се оттласнаха от дъното, а усещането за недостатъчна сигурност и възвръщаемост на вложенията от страна на банките направиха жилищния имот предпочитана инвестиция", твърди той.

Банковата криза със сигурност е повлияла върху пазара, като е активирала покупки от хора, които са ги отлагали.

Затова и според доклада на АДРЕС през м.г. е удвоен делът на покупките с цел инвестиция - 18% от всички, при 9% за 2013 година.

Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС, все по-търсени стават тристайните и многостайните жилища, докато интересът към едностайните и двустайните спада. Затова и делът на продадените тристайни имоти през 2014 г. е 40% от псички при 32% през 2013 г.

Според анализа на АДРЕС при цените на жилищата в големите градове има ръст на годишна база от около 5%, като най-голямо е увеличението в София. В същото време нивата в по-малките градове леко са се понижили.

В края на миналата година от АДРЕС прогнозираха ръст на сделките с имоти между 15% и 18%, при увеличение на цените с между 7% и 9%.

Сега тези данни се потвърждават, като компанията отчита, че през януари са сключени с 25% повече сделки, отколкото през юли 2014 г., който е бил най-активният месец за предходната година.