Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова е получила забрана да се кандидатира срещу президента Владимир Путин на изборите през март 2024 г., предаде Ройтерс.

Като причина са посочени „грешки“ в нейната регистрация на кандидат, съобщиха от предизборния ѝ канал в Телеграм.

Това стана само три дни, след като 40-годишната Дунцова подаде заявление до избирателната комисия, за да бъде регистрирана като кандидат. Тя е планирала да се кандидатира с платформа за прекратяване на войната в Украйна и освобождаване на политическите затворници.

Видеоклип, публикуван от руски новинарски канал, показва среща на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която членовете ѝ гласуват единодушно да не допуснат кандидатурата на Дунцова.

Незабавното торпилиране на кампанията на Дунцова ще бъде използвано от критиците на Путин като доказателство, че на никой с истински опозиционни възгледи няма да бъде позволено да се изправи срещу него на първите президентски избори, откакто той започна войната в Украйна, изтъква Ройтерс. Противниците на режима в Москва смятат, че изборният процес е фалшив и е възможен само един резултат от него.

Кремъл твърди, че Путин ще спечели, защото се радва на истинска подкрепа в цялото общество. Според проучванията на общественото мнение рейтингът му е около 80 на сто.