Украинският министър на отбраната иска украинците, живеещи в чужбина, например в България или Германия, които са годни за военна служба, да се запишат в армията. Все още се обсъжда какво ще се случи с тези, които не се запишат доброволно.

Този план беше обявен от украинския министър на отбраната Рустем Умжеров в интервю за "Билд", "Велт ТВ" и "Политико". Украинците на възраст между 25 и 60 години трябва да получат покана да се явят в центровете за набиране на военнослужещи на украинските въоръжени сили.

"Поканата" идва с възможни санкции

Умжеров говори за "покана" и "право да дойдат и да служат". Той обаче също така даде да се разбере, че ще има санкции за тези, които не уважат поканата.

"Все още обсъждаме какво трябва да се случи, ако те не дойдат доброволно". Това "не е наказание да се застъпиш за страната си и да служиш на страната си. Това е чест."

Много мъже избягаха от наборната военна служба

Умжеров заяви, че справедливостта е важна. В бъдеще на засегнатите трябва предварително да е ясно как ще бъдат обучени и екипирани, къде и кога ще служат и кога ще бъдат уволнени.

Въпреки забраната, в миналото много украински мъже заминаха в чужбина преди евентуална повиквателна. В началото на войната е издадена заповед за обща мобилизация, с която се забранява на наборните мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат страната. Според украинските граничари те са използвали и дронове, за да попречат на наборниците да избягат.

По данни на Федералното министерство на вътрешните работи след руското нападение над Украйна на 24 февруари 2022 г. в Германия са влезли общо 203 640 украински граждани от мъжки пол на възраст между 18 и 60 години, според Централния регистър на чужденците. Не всички от тях са били все още в Германия по това време.

"Чувствителен въпрос" за мобилизацията

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че ръководството на армията на страната е предложило мобилизирането на "450 000 до 500 000" украинци за войната срещу Русия. Той нарече мобилизацията "чувствителен въпрос". Финансовите и политическите рамкови условия все още не са изяснени. Наскоро Зеленски пътува до няколко западни държави, включително САЩ, за да агитира за по-нататъшна военна и политическа подкрепа за Украйна.