Провал на Украйна? Русия е тази, която не изпълни целите си.

Това обяви украинският президент по време на годишна пресконференция, на която отговори на въпроси на местни и чуждестранни журналисти. 

На въпрос да коментира провала на дългоочакваната украинска контраофанзива през лятото и есента на 2023 г., държавният глава отхвърли тази оценка.

"Русия е тази, която не успя да постигне какъвто и да е резултат през тази година. Русия се провали в постигането на целите си", подчерта президентът и припомни изявление на Путин от миналата седмица, в което стопанинът на Кремъл обяви, че "целите на Руската федерация остава непроменени". "Какви им бяха целите: една от тях бе окупация, другата - да достигнат границите на Донбас".

Той изтъкна, че Русия е постигнала успехи на дипломатичния фронт - успяла е да се възползва от войната на Израел в Газа и да отклони вниманието на международната общност от продължаващия конфликт в Украйна.

Зеленски посочи, че заради руските бомбардировки е невъзможно да се проведат избори в Украйна през 2024 г.

Мобилизация - демобилизация

По-рано главнокомандващият на украинските Въоръжени сили Валери Залужни изтъкна необходимостта да бъдат мобилизирани половин милион украинци.

По този въпрос Зеленски съобщи, че за тази цел ще са необходими 500 милиарда гривни (13,5 милиарда долара). 

"Тяхната гледна точка (на военното ръководство на Украйна)... те предложиха да бъдат мобилизирани още 400 000-500 000 души. Това е сериозно число", изтъкна президентът. "Казах, че ще имам нужда от допълнителни аргументи, за да подкрепя този ход. Защото, на първо място, става дума за хора и защото, на второ място, става дума за справедливост, това е въпрос на отбранителна способност и въпрос на финанси", каза Володимир Зеленски.

Зеленски обяви, че е склонен да понижи възрастта за мобилизиране от 27 на 25 години, но отказа да се съгласи с мобилизацията на жени.

Държавният глава подчерта, че трябва да се разработи механизъм и за демобилизацията на военните части, които почти безспирно участват в сражения през последните 2 години, известна част от които са сред най-елитните украински бойци.

Целите на войната и Залужни

Зеленски бе попитан дали целите на Украйна във войната се променят (предвид неуспеха на контраофанзивата), както и дали президентът обмисля да уволни Залужни.

Лидерът подчерта, че целите остават непроменени, тъй като са вписани в Конституцията - достигането на границите от 1991 г.

Той отбеляза, че поддържа "добри работни отношения" с генерала и обясни, че очаква конкретни резултати на бойното поле.

Зеленски изрази разочарование, че твърде много внимание се обръща на личните им взаимоотношения.

Може ли Украйна да загуби? Не

На въпрос дали Украйна има шанс да загуби войната, Зеленски първоначално отговори накратко с "не".

След няколко секунди пауза той припомни първия критичен месец от войната, в който Русия бе завладяла обширни територии. 

"Бяхме напълно блокирани, но се измъкнахме". 

Подкрепа на САЩ

Зеленски все пак призна, че годината е била трудна за Украйна. Що се отнася до неуспеха на украинците да пробият руските отбранителни линии край Бахмут и в Запорожка област, президентът изтъкна два фактора - невъзможността да се установи въдушно надмощие и недостатъка на някои боеприпаси.

По думите на държавния глава, западните партньори могат да помогнат с решаването на тези проблеми през 2024 г.

Зеленски обърна на факта, че американският Конгрес забавя гласуване на нов мултимилиарден пакт в подкрепа на Украйна. Президентът е уверен, че "САЩ няма да ни разочароват", както и че ще бъде изпълнено "това, за което сме се съгласили, че ще бъде изпълнено".

По-късно Зеленски коментира потенциалната победа на Доналд Тръмп на изборите през 2024 г.

"Мисля, че Тръмп ще има различни политики. Не съм сигурен дали националната политика ще се промени, но ние тябва да разберем, че лидерът има влияние. Всеки лидер, веднага след избори, първите му сигнали ще бъдат много влиятелни. Ако политиките на следващия президент, който и да е той, бъдат различни към Украйна.

Ако политиката е по-студена, насочена на вътре, тогава това ще има много голямо влияние върху войната в Украйна, защото... ако един детайл бъде оставен, целият механизъм ще се развали. Това ще има лош ефект и върху подкрепата на Европа".

Подкрепа на ЕС

Зеленски благодари на ЕС, че е одобрил стартирането на преговори с Украйна за присъединяване към блока. Той изрази увереност, че скоро Украйна ще получи 50 млрд. евро от ЕС, който унгарският премиер Виктор Орбан единствен блокира.

"Имаме механизми, дори да няма един глас - ще има начин Украйна да получи пари". 

Зеленски призна, че между Украйна и Полша има спорове, които трудно могат да бъдат разрешение. Той призова Варшава да позволи на Украйна да изнася своето зърно, защото "става въпрос за оцеляване". Той все пак изтъкна ключовата роля на Варшава в подкрепата на страната му и персонално благодари на новия премиер  Доналд Туск

Зеленски бе попитан дали Орбан или някой друг западен лидер е повдигнал темата за прекратяване на огъня с Украйна.

"Никога не съм говорил с Орбан за примирие. Никога. Може той да е повдигал темата пред лидери на ЕС или негови приятели. Той може да е говорил за това в речите си. Понякога политиките му не са приятелски. Ние сме съседи".

Зеленски разкри какво е казал на Орбан по време на срещата им в Арженина.

"Последния път го попитах: "Кажи ми една причина, заради която не ме подкрепяте за членство в ЕС?" Не успя да ми каже. След това - "кажи ми защо не можем да организираме среща между нас двамата". 

Но и в този случай Орбан нямал задоволителен отговор. Все пак Зеленски посочи, че между двамата е било открито "дипломатично решение".