Текстът на новия закон започва със своеобразен конспиративен разказ: Суверенитетът на Унгария е застрашен, чуждестранни организации се опитват да прокарат собствените си интереси в Унгария. Замесени са също и чужди медии, както предупреди преди няколко дни в свое интервю премиерът Виктор Орбан: "Не е честно с чужди пари да се влияе на политическите решения на хората - очевидно в интерес на поръчителите. Надяваме се, че този закон ще сложи край на всичко това", цитира АРД думите на Орбан.

"Основа за клеветнически кампании"

Този нов закон се нарича "Закон за защита на суверенитета" и може да има последици за независимите медии. Нов орган ще може да разследва лица и организации, които оказват влияние върху обществения дебат в страната.

Това включва и журналистите, казва медийната експертка от Будапеща Агнес Урбан: "Важно е да се знае, че този орган може да използва и разузнавателна информация. Следователно той ще пише доклади за отделни лица и организации", казва тя пред АРД.

Въпросните доклади могат да послужат за основа за воденето на клеветнически кампании, предупреждава Урбан. Мишените ще бъде клеймени като измамници, чуждестранни агенти, доларови левичари, доларови медии, каквото пропагандните медии са правили и в миналото, допълва наблюдателката.

Под пропагандни медии Урбан разбира повечето медии в Унгария. Много от тях са собственост на близки до правителството предприемачи. Програмите им се финансират отчасти от рекламни кампании, провеждани от държавни институции, т.е. непряко с пари на данъкоплатците. Урбан смята, че независимите медии държат около 20% от медийния пазар.

Целта - да бъдат сплашени медиите

Група независими журналисти се изготвили официално искане за анулиране на новия закон. През февруари догодина трябва да бъде сформиран новият надзорен орган, допълва АРД. Подписалите писмото се опасяват, че законът дава огромни правомощия на въпросния държавен орган.

Урбан смята, че премиерът Орбан е постигнал целта си: нанесен е удар на критичните журналисти.

„Ако законът влезе в сила, това ще затрудни максимално работата им, защото законът позволява на новия контролен орган да изисква от журналистите да му предоставят всички свои разследвания",  посочва медийната експертка. „Ще стане по-трудно да се намират информатори, особено по случаи за корупция по високите етажи на властта. Просто хората ще избягват да общуват с журналистите."

Тя също така се опасява, че ще зачестят клеветническите кампании срещу журналисти. Не е изключено дори да се стигне до физически посегателства, четем още в публикацията на АРД.

Дойче Веле