Докато сраженията в ивицата Газа продължават с пълна сила, Израел и терористичната организация „Хамас“ изразиха готовност за второ прекратяване на огъня.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания провежда разговори по този въпрос в Египет и очевидно дипломатическите усилия ще доведат до успех, като Израел „Хамас“ най-вероятно ще договорят ново хуманитарно прекратяване на огъня. Хания, който живее в Катар, е пристигнал в Кайро за разговори за евентуално прекратяване на огъня, което може да включва размяна на израелски заложници за палестински затворници. По-рано кръгове на „Хамас“ обявиха, че Хания ще пътува до Египет с "високопоставена" делегация. Планирани са разговори с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел. Според някои източници Израел е готов за едноседмично прекратяване на огъня.

По израелски данни 129 заложници все още се държат в ивицата Газа. Израелските медии съобщават, че Израел е готов да се съгласи на прекратяването на огъня в замяна на освобождаването на около 40 заложници. Според в. "Вашингтон пост" Израел обмисля дори двуседмично прекратяване на огъня, което да позволи на „Хамас“ да издири заложниците и да ги върне в Израел.

По време на прием за дипломатическия корпус, акредитиран в Израел във вторник, президентът Исаак Херцог заяви готовността на страната си за хуманитарно прекратяване на огъня с цел освобождаване на още заложници и засилване на помощта за ивицата Газа. Той даде да се разбере, че Израел не се бори срещу населението на Газа, нито срещу палестинците: "Те не са наши врагове - ние се борим с „Хамас“, те са врагът." През ноември 105 израелски заложници в Газа и 240 палестинци от затвори в Израел, бяха освободени по време на едноседмично хуманитарно прекратяване на огъня. То беше постигнато с посредничеството на Катар и с подкрепата на Египет и САЩ.

Политическото крило на „Хамас“ е за прекратяване на войната

След повече от два месеца война в ивицата Газа в ръководството на ислямистката организация все повече се очертават различия относно бъдещия начин на действие. Докато военното крило на "Хамас", ръководено от Джихия Синвар, продължава да се сражава с израелската армия, представители на политическото крило разговарят за края на войната и с палестинските си съперници за времето след това, пише "Уолстрийт джърнъл". "Искаме войната да приключи", заяви пред вестника в Доха Хусам Бадран, член на политическото бюро на "Хамас". "Ние не се бием, само защото искаме да се бием. Ние не сме привърженици на безмислените битки", каза Бадран пред вестника.

Конфликт между политическото и военното крило на „Хамас“

Докато политическото ръководство на "Хамас" в момента води преговори с палестинските си съперници за това как да бъдат управлявани ивицата Газа и окупираният Западен бряг след края на войната, бойното крило под ръководството на Синвар продължава да води война в Газа. Тези преговори заплашват да се превърнат в конфликт с военните бригади на Синвар. "Искаме да създадем палестинска държава в ивицата Газа, Западния бряг и Йерусалим", заяви Бадран.