Операцията "Червеи" ще става все по-ясна, заяви Атанас Атанасов от Реформаторите в кулоарите на парламента. Той коментира последните изявления на премиера и външния министър по обвинението, че правителството на Орешарски е подслушвало протестиращите от лятото на 2013 г.

"Утре в Комисията за контрол на службите и СРС-тата ще бъде изслушан доклад, седем нарушения са допуснати, нека да ги чуем тях и след това всичко останало," заяви генералът.

На въпрос дали се съмнява в доклада, представен на Бойко Борисов в понеделник, Атанасов подчерта, че той е връчен на премиера от вътрешния министър.

"Доколкото знам, СРС са експлоатирани от ДАНС, някой ще ги пита ли какво има в папките на ДАНС? Аз ще ви кажа, няма нищо. Ще трябва да питаме какво събраха за 300 дни и къде е, защо го нямаше в папките на ДАНС?", каза още Атанасов.

Той уточни, че трябва да се ползва правилната терминология:

"Прилагани са специални разузнавателни средства по отношение на лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване, специалните разузнавателни средства са голяма гама. Говоря за следене, разбира се."

На въпрос за официалното становище, че "Червеи" всъщност е вътрешно разследване срещу полицаи, злоупотребяващи със СРС-та, Атанасов отговори така:

"Това е легенда. Знаете ли какво е легенда? Нещо, което е измислено, за да може да измами хората."

Той отбеляза, че в случая измамата не идва от премиерът Борисов - на него само са му връчени папките. 

"И той каза нещо изключително точно и вярно, с което беше изумен - че този път са прилагани СРС-та по отношение на автоматизирана информационна система. Което е нонсенс", заключи Атанасов.