Европейският съвет реши да започне преговори за членство с Украйна. Въпреки първоначалната съпротива на унгарския премиер и пръв приятел на Кремъл в ЕС - Виктор Орбан. 

Така една неблагоприятна във военно отношение година за Киев завършва с огромен успех на дипломатическия фронт. Крим е достижим само с далекобойните западни ракети. Те все още са в ограничено количество, до голяма степен заради републиканците в американския Конгрес, които са по-загрижени от това да импийчнат Байдън, от това да подкрепят отбраната на Украйна в критичните зимни месеци.

Европа обаче е насреща. Решението на ЕС да открехне своите врати за Украйна трябва да вдъхва надежда на украинците, че с ежедневната си битка срещу евразийския агресор те не само съхраняват суверенитета и териториалния си интегритет. Те се борят да заемат своето място в демократичния Запад, който преди малко повече от три десетилетия повали много по-мощна ламя от Путиновата федерация. 

Украинците воюват за своето бъдеще като неотделима част на Европа. За да не посрещат децата им нов 24 февруари 2022 г. 

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

Какво предпочитате: евтини яйца или ядрени подводници? Отговорът на този въпрос печели на руския телевизионен водещ Сергей Мардан "бронзов медал".

"Две нови ядрени подводници са се присъединили към руския флот. Какво е по-добре? Задайте си следния въпрос и си отговорете: "кое може повече да задоволи руското сърце". Ръст на минималните заплати? Не, нищо подобно. Цената на яйцата? Да, това е сарказъм, много добре ме разбирате. Но аз наистина отговарям - не. Последните две години показаха, научиха, обясниха, дори на глупаците, че фалшивият приоритет, фалшивата дъвка с вкус на мента и ягода, която ни продават от края на 80-те, че пазарът ще реши всичко, че най-важното е да се вдигне стандартът на живот, че най-важни са градската среда, кофмортът, уютът... "Можем ли да живеем като в Швейцария?" Не бива да живеем като в Швейцария. Всеки народ си има собствена съдба, своя представа за живота и прочие. Не ни трябва да подражаваме на някого, не ни трябва да сме като останалите".

"Среброто" грабва бившият агент на КГБ Владимир Михайлович Гундяев, понастоящем - руски патриарх Кирил, заради следната молитва.

"Да благодарим на Господ, че живеем в наистина свободна държава. Мога да изброя общо пет такива страни. Но всички останали не са наистина свободни(...) Трябва да благодарим на Господ за всичко това и да се помолим за отечеството. За върховния ни главнокомандващ Владимир Владимирович Путин - православен човек, който ясно осъзнава огромната отговорност за нашето отечество, която му е възложена свише". 

"Златен медал" получава лидерът на най-голямата "опозиционна" партия в Русия Генадий Зюганов. В началото на седмицата Путин посети северния град Северодвинск, където представи споменатите от Мардан две нови ядрени подводници. Силен отзвук предизвика появата на държавния глава без шапка въпреки минусовите температури. Това изглежда сериозно е развълнувало и Зюганов, който изрази възмущението си пред президента.

"Съжалявам, но ще бия с камшик човека, който ви пусна навън без шапка. Просто ще го бия с камшик. Беше -15 градуса. Съжалявам, но по време на война здравето на върховния главнокомандващ е здравето на нацията".