Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община план за безопасност и здраве при свалянето за реставрация на фигурите от Паметника на Съветската армия.

Това съобщиха в петък от институцията. На 12 декември оттам информираха, че започва демонтажът на спорния монумент, защото той е опасен за гражданите. Паметникът не е поддържан през последните 70 години и са се появили пукнатини в бронзовите отливки, е становището на експертно обследване.

Демонтажът предизвика бурни политически реакции от страна на привържениците на запазването на паметника, известен като МОЧА, в сегашния му вид и място, като представители на БСП и "Възраждане" освен демонстрация в пленарната зала вчера, нахлуха - поотделно, в сградата на областната управа. Вчера съдът след обжалване от Мая Манолова задължи администрацията да предостави становищата на експертите, които сочат, че МОЧА създава опасности на здравето и сигурността на гражданите. Снимките, на които се вижда как се свалят от паметника елемент по елемент - ръка, крак, глава и т. н., послужиха за спекулации как монументът се разрушава, а не се демонтира по план.

В допълнение днес Иван Таков, председател на БСП - София, и лидер на групата на БСП в Столичния общински съвет, обяви, че според него в отговор на негово питане по Закона за достъп до обществената информация главният архитект на София Здравко Здравков обявил, че не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на съветската армия.

"В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20 март е наредил на областния управител да предприеме незабавни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обекта. В заповедта му е определен 14-дневен срок за доброволно изпълнение. Тази негова заповед е обжалвана от областния управител, но е останала в сила, предприети са и последващите действия за принудително изпълнение", каза Таков.

По думите му Здравков е прехвърлил топката към главния архитект на район "Средец" за разрешителното за строеж. Според Иван Таков това означавало, че решението за нарязване на паметника е било взето на ниво районната администрация на "Средец" и областната управа.

"От една страна, областната управа не се съобразява със заповедта на главния архитект на Столичната община за ремонт на плочите и не я изпълнява, а от друга, го заобикаля и взима решение за нарязване на парчета на културно-историческо наследство единствено с разрешението на главния архитект на район "Средец", твърди още Таков, според когото това било "скандално самоуправство". 

Паметникът е държавна собственост и като такъв е под разпореждането на софийската областна администрация. В Закона за устройство на територията (ЗУТ) - чл. 197 - не е предвидено главният архитект да издава разрешения и/или да одобрява проекти за ремонт или строеж.

От областната администрация и днес подчертават, че "фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване". 

"Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на Св. София са използвани над 150 отделни масивни части. Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране", обясняват още оттам.

Следват още детайли от процеса по демонтирането:

"Според резултатите от обследването, фигурите на ПСА трябва да разчленени на две части от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина. Запълнените с бетон крака също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се разруши бетонът в основата."

Създадена е схема на временна организация за безопасността на движението по транспортни и евакуационни пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и подходите към нея.

С всички документи от плана може да се запознаете ТУК, съобщават още от областната администрация.

На 7 декември беше поставена допълнителна ограда, за да се гарантира обезопасяването.

А на 12 декември започна подготовката за ремонтно-възстановителни дейности на бронзовите фигури и барелефи, като според информацият от управата тя включва следните дейности:
○    Демонтаж на бронзовите фигури, спрямо препоръките на скулптора за точките на захващане на фигурите
○    Сортиране и надписване на демонтираните фигури 
○    Реставрация на бронзовите фигури и барелефи 
○    Излагане на реставрираните композиции на подходящо място, което предстои да бъде идентифицирано.