Плувецът Петър Мицин получи голямата награда "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 г.

18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 м свободен стил при младежите до 23 г.

На Световното първенство за юноши той стана шампион на 400 м свободен стил и взе сребро на 800 м свободен стил и на 200 м бътерфлай. 

Мицин има и две олимпийски квоти за летните игри в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

Фондация "Български спорт" отличи спортисти в осем категории. Церемонията уважиха председателят на БОК Стефка Костадинова, ръководители на спортни федерации, световни и олимпийски шампиони и медалисти, както и големи имена, сред които Весела Лечева, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, Илиана Раева, Мария Петрова.
 
Отбор на годината стана националният тим по шахмат за жени, който спечели европейската титла в Будва (Черна гора) през миналия месец.

Носителят на "Спортен Икар" на 2022 г. Александър Везенков получи приза за впечатляващо представяне, след като през лятото беше избран за "Най-полезен играч на сезона" в Евролигата, след което премина в "Сакраменто Кингс" в НБА. Наградата му получи президентът на баскетболната федерация Георги Глушков.

За "Достойно представяне" беше отличен националът по ски Алберт Попов, а за "Шампионско дълголетие" - олимпийската вицешампионка по спортна стрелба от Токио 2020 Антоанета Костадинова.

Всички носители на "Спортен Икар" за 2023 г. по категории:

Млад и талантлив спортист: Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс)

Специални награди на УС на Фондация "Български спорт:": Ивет Горанова (карате), Радослав Росенов (бокс), Симеон Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Панайот Димитров (борба), Карлос Насар (вдигане на тежести) и Иван Хърков (самбо)

Пробив в световния спорт: Йоана Георгиева (кану-каяк)

Достойно представяне: Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

Впечатляващо представяне: Александър Везенков (баскетбол) и Йоана Илиева (фехтовка)

Шампионско дълголетие: Антоанета Костадинова (спортна стрелба)

Отбор на годината: Национален отбор по шахмат за жени

Спортен Икар: Петър Мицин (плуване)

Петър Мицин: Най-смелата ми мечта е олимпийски медал

"Преди една година изобщо не съм си помислял, че мога да бъда носител на наградата "Спортен Икар", но изглежда резултатите, които показах през тази година са отлични, покрих два норматива А и един Б, които ми дават право на участие на олимпиадата в Париж догодина, коментира Петър Мицин пред журналисти.

- За там ще се трудя още повече. Ще гледам да направя още един норматив на 200 метра бътерфлай, ще го плувам февруари месец в Катар на Световното първенство, след което ще насоча изцяло подготовката за олимпийските игри в Париж и там се надявам да се представя на отлично ниво и може би да запиша някой финал на дисциплините, които плувам."

"Най-смелата ми мечта е олимпийски медал. Това е не само моя мечта, но и на всеки един спортист. Мога да се постарая да бъда по-добър от вчера, т. е. няма нищо невъзможно. Гледам да приемам нещата по-спокойно и да се фокусирам върху сегашната ми задача", завърши плувецът.

А в годината на вековния си юбилей Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно с "икарите". Бяха отличени десетки спортисти и деятели - както за цялостен принос, така и за постижения през изминаващата година.