Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Абу Даби, където ще проведе преговори с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Срещата ще започне с участието на делегации, а после лидерите ще разговарят на четири очи. Според програмата двете страни ще обсъдят "израелско-палестинския конфликт" и производството на петрол в рамките на ОПЕК+, предаде Франс прес.

След края на програмата си в Абу Даби руският президент ще замине по-късно днес за Рияд. Там са планирани преговори с престолонаследника и председател на съвета на министрите на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Чуждестранните контакти на лидера на Кремъл са ограничени заради дипломатическата изолация на Русия след инвазията в Украйна. Това е първата визита на Путин в държави, които не са близки съюзници - като Китай, Беларус или Казахстан - откакто разпореди пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва ДПА.

Нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са подписали учредителния договор на Международния наказателен съд, което означава, че не са длъжни да задържат Путин заради издадената срещу него заповед за арест, обвиняваща го, че е лично отговорен за отвличането на деца от Украйна по време на войната му срещу страната, отбелязва Асошиейтед прес.