Запорожката АЕЦ, намираща се в контролираната от Русия част от украинската Запорожска област, остана за няколко часа без електрозахранване, след като последната останала електрозахранваща линия, която я свързва с украинската енергийна мрежа, беше прекъсната, но впоследствие възстановена.

Това съобщи днес украинското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс, предава БТА.

Централата беше окупирана от Русия през март 2022 г. и вече не произвежда електрическа енергия, но се нуждае от електрозахранване, за да охлажда един от четирите си реактора, който е оставен в състояние на "гореща консервация", което означава, че не е напълно спрян.

В изявление, публикувано от украинското министерство не енергетиката в "Телеграм", се казва, че една от електрическите линии, свързваща централата с украинската енергийна мрежа, е била прекъсната снощи, а последната такава линия с мощност 750 kW се е повредила в 2:31 ч. местно време.

"Това е осмото спиране на електрозахранването, което се случва (в Запорожката АЕЦ) и подобно нещо може да доведе до ядрена катастрофа", се посочва в изявлението.

Според министерството след прекъсването на електрозахранването на централата са се включили 20 резервни дизелови генератора, които са осигурили електричество за съоръжението.

Ведомството посочи, че в 7:00 ч. местно време украински специалисти са възстановили работата на електрическата линия с мощност 750 kW, която сега отново захранва Запорожката АЕЦ с електричество.