Предложението за комисията "Йоловски" е част от рекет.

Това коментира в кулоарите на парламента соцлидерката Корнелия Нинова.

По-рано днес от „Има такъв народ“ попитаха "какво е договорила Корнелия Нинова", след като БСП не подкрепи комисия за разследване на твърдения за заплахи срещу министър Александър Йоловски.

"Предложението за комисията "Йоловски" е част от този сбор от рекет, който си причиняват един на друг – едните да притискат Кирил Петков дали е изнудвал не знам си кого, другите да искат комисия за МВР, защото министърът бил неудобен, трети да искат спортният министър да си ходи, абсурд", коментира Нинова. Наши гласове за такова нещо няма да дадем, затова гласувахме "въздържал се", обясни тя.

"Вече поискахме изслушване на Йоловски в комисията по корупция", отбеляза още Нинова и обясни, че е било отказано и ненаправено, защото има заведено досъдебно производство и всички, които са участници в него, нямат право да говорят другаде, освен в прокуратурата и съда.

"Тоест, предметът на тази комисия е абсолютно кух", заключи тя.

Нинова добави, че гласовете на БСП не се продават и не се търгуват, както и че БСП не може да бъде използвана като параван или "някакво прикритие за рекета, който взаимно си организират партиите в сглобката и партии, които уж се правят на опозиционни".

По думите ѝ предложението за комисията, направено от "Възраждане", представлява част от този рекет, които си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван.

"Постоянно отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят отстъпки", добави тя. И даде пример с вота на недоверие, бюджета на здравната каса и с това, че въпросът за подуправителя на НЗОК "виси".

Относно това дали Георги Свиленски е поискал отмяна на комисията за машинното гласуване, Нинова посочи, че напротив, той е обърнал внимание, че комисията не заседава вече един месец и няма председател.

"Обръщам внимание на други думи на Свиленски – че всички официални институции, от които е поискано становище, не са дали един ред становище", добави тя. Решението било председателят на НС Росен Желязков да изиска от тези официални институции становищата по-твърдо и комисията да се свика от него в най-близко време, след като се получат становищата.

Според Нинова вето върху бюджета, с каквото заплаши президентът Румен Радев, означава да бъдат оставени държавата, хората, институциите, учители, болници без пари.

"Продажба на земеделската земя на България е абсурдно", посочи тя и обяви, че от БСП ще се противопоставят на това. По думите ѝ в тригодишната прогноза има предвидени суми за 2025 г., които да влязат в Министерството на земеделието. За 2025 г. има предвидени такива приходи, записани като "други", поясни тя и уточни, че повод да мислят, че е земеделска земя, им дава писмо на министъра на земеделието, с което разполагат.

"Категорично няма да подкрепим на първо четене трите бюджета", заяви Нинова.

Тя уточни, че на второ четене ще подкрепят онези мерки, предложени от Василев, които отговарят на тяхната програма и предложенията, които ще внесат между първо и второ четене.

"Ще подкрепим минималната заплата от 1 януари да се увеличи, вдовишките надбавки да се увеличат, обясни тя. Нинова даде пример, че ще внесат предложение младите хора до 26 години да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите на физическите лица, за да могат да започнат кариерата си, или банките да бъдат обложени с 15 % и да се сложи таван на таксите. Ще поставим въпроса за онази сметка за превод на трудовите доходи и социалните плащания, която трябваше трансферите и тегленията да са без такси, но това не се случва", каза Нинова, цитирана от БТА.

Попитана за бюджета на здравната каса, Нинова коментира, че всички се пазарят.

"Пазарят се за обществените поръчки за лекарствата и дали да се откриват нови частни болници или не", добави тя.