Израел вече веднъж освободи палестински затворници в замяна на израелец, отвлечен от "Хамас". Един от тях сега се смята за организатор на масовото убийство на 7 октомври. Възможно ли е сега историята да се повтори? Или този път ще бъдат освободени само жертвите на произвола на правосъдието?

Израел сключи сделка с терористичната организация "Хамас": За всеки израелски заложник, освободен от ислямистите, Израел ще освободи трима палестински затворници. Разказите за това кои са тези затворници се различават значително. Докато Израел говори за осъдени и обвинени в тероризъм, палестинците подчертават, че това са деца и жени, които са жертви на произвола на израелските окупатори. Нито една от тези позиции не издържа на внимателен анализ.

Преди началото на прекратяването на огъня и размяната израелското министерство на правосъдието представи списък с 300 затворници, които отговарят на условията на споразумението: Жени и затворници на възраст до 18 години. Ако обменът протече по план по време на четиридневното прекратяване на огъня, 150 от тях вероятно ще бъдат освободени в замяна на 50 израелски заложници, държани от терористите. Огромното мнозинство от изброените затворници всъщност са тийнейджъри и възрастни на възраст 17 или 18 години. Най-младият затворник е на 14 години. Това означава, че няма деца под възрастта за наказателна отговорност.

Въпреки това затворниците, които според стандартите на правовата държава могат да бъдат определени като престъпници или дори терористи, са само малка част от освободените. Около 50 от тях са осъдени от съда. Останалите са задържани под стража, някои от тях за повече от година. Повечето от осъдените са били осъдени от израелската военна съдебна система в окупирания Западен бряг. Тази съдебна система е част от израелската армия и според единодушната оценка на израелски, палестински и международни правозащитници не отговаря на стандартите на конституционното правосъдие. Многократно са документирани насилствени признания, разпити без правно представителство или на непълнолетни без родители. Отново и отново тези съдилища издават присъди за лишаване от свобода за месеци или години на млади обвиняеми за престъпления като хвърляне на камъни по войници или отделни публикации в социалните мрежи. Затворници с такива престъпления също са в списъка на лицата, които могат да бъдат освободени. Тъй като само палестинците, но не и заселниците или другите израелци на Западния бряг, са обект на тази система за военно правосъдие, тя също допринася за факта, че Израел многократно е обвиняван, че е създал система на апартейд.

Палестинските затворници, намиращи се в т.нар. административно задържане, не са част от споразумението с "Хамас". Тази силно противоречива в международен план практика позволява на Израел да задържа палестинци за неопределено време, без дори да ги информира за обвиненията срещу тях. Израелските власти оправдават това, като твърдят, че в някои случаи трябва да защитят служителите на разузнаването и техните източници. Според израелската организация за защита на правата на човека HaMoked след вълните от арести в Западния бряг след терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври тази година броят на административно задържаните е нараснал от около 1300 на повече от 2000 души.

Въпреки това опасенията, че в рамките на сделката ще бъдат освободени радикални извършители на насилие, не са никак неоснователни. Някои от затворниците в израелския списък излежават присъди до 16 години за опит за убийство, включително за нападения с нож срещу цивилни граждани. Терористите, осъдени за реализирано убийство, обаче не са част от размяната.

Примерът с Джахджа Синвар е цитиран многократно, за да се подчертае опасността, която представлява освобождаването на затворници, които могат да упражняват насилие. Синвар, който е осъден за няколко убийства на други палестинци, е освободен през 2011 г. като един от над 1000 затворници в замяна на войника Гилат Шалит, който е отвлечен като заложник от "Хамас", и депортиран в Газа. Впоследствие той се издига до най-могъщия човек на "Хамас" в ивицата Газа и е смятан за организатор на терористичната атака от 7 октомври.

Терористи, сравними със Синвар, който вече е известен като "касапинът от Чан Юнис", този път не са включени в списъка на затворниците, които ще бъдат освободени. Най-голямата заплаха за сигурността на Израел се крие в друг аспект на споразумението с "Хамас". Докато терористите са подложени на огромен натиск в резултат на масовите разрушения и вероятно над 14 000 смъртни случая в ивицата Газа, причинени от предизвиканата от тях война, сега те се празнуват като освободители на Западния бряг и в Източен Йерусалим. Това укрепва ислямистите, чието "унищожение" израелското правителство си е поставило като военна цел, и създава още един прецедент, че отвличането на израелски граждани се изплаща.