Първата група заложници на "Хамас" беше освободена, съобщиха Ройтерс, Би Би Си и Си Ен Ен, цитирани от БТА.

13 израелски заложници са били предадени на Червения кръст и пътуват към границата с Египет, съобщиха израелски медии, цитирани от Си Ен Ен и Би Би Си.

По същото време стана ясно, че са освободени 12 тайландски пленници, отвлечени на 7 октомври, когато бойци на терористичната групировка нахлуха от Газа в Израел.

Египет съобщи, че се готви да посрещне заложниците, като част от споразумението за временно спиране на огъня и размяна на заложници с Израел, постигнато с посредничеството на Доха и Кайро.

"Египетските усилия за посредничество доведоха до освобождаването на 12 тайландци и 13 израелци, включително жени и деца", подчерта правителствената пресслужба.

По-рано стана ясно, че съгласно сделката между Израел и "Хамас", днес Тел Авив ще освободи 39 палестински затворници - 24 жени и 15 младежи - в замяна на 13 заложници, държани в плен от "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на палестински представител. По план размяната трябва да се случи едновременно.

Затворниците, които са от окупирания Западен бряг или Йерусалим, ще бъдат предадени на Международния комитет на Червения кръст в израелския затвор "Офер" около 16 часа местно време, каза Кадура Фарес, палестински комисар, отговарящ за затворниците.