Депутати от БСП внесоха поправка в закона за вероизповеданията, с чието евентуално приемане ще се сложи край на претенциите на различни религозни общности да им бъде възстановена собствеността върху техни храмове, които понастоящем са музеи, галерии, камерни зали и др. Подобни претенции има най-вече от мюсюлманското вероизповедание за няколко джамии в страната.

Според вносителите, сред които е и Димитър Дъбов, целта на предлаганите промени е да се опази културното наследство.

Подобни промени БСП внесе в миналия мандат на парламента след протестите в Карлово, заради решението на съда в Пловдив да признае Главно мюфтийство за собственик на Куршум джамия. Поправката беше отхвърлена след бурни дебати във водещата комисия по вероизповеданията, но заради оставката на кабинета "Орешарски" не се стигна до гласуването ѝ в пленарна зала.

Към момента делото за джамията в Карлово е във Върховния административен съд (ВАС) и общественото напрежение околко казуза продължава.

Ако промените бъдат приети, трябва да спрат периодичните претенции и към Боянската църква, православни храмове в Арбанаси и др. Националният археологически музей в София също се помещава в сграда, която някога е била джамия.