Над 1400 души са убитите в Израел при нападенията на въоръжени отряди на палестинската групировка "Хамас", предприета на 7 октомври на израелска територия. Това показва най-новата равносметка, публикувана днес от службата на израелския премиер, предаде Франс прес.

"Повече от 1400 души бяха убити, над 12 израелци са отвлечени от терористите от "Хамас", каза говорител на Бенямин Нетаняху на пресконференция. Последно се съобщаваше за над 1300 загинали при безпрецедентната атака, която разпали война между Израел и "Хамас".

Същевременно палестинският министър на здравеопазването в контролираната от "Хамас" ивица Газа съобщи, че при ответните израелски удари са загинали 2670 души. Според същия източник броят на ранените е 9600.

Последно се съобщаваше за 2450 загинали в палестинския анклав, от които над 700 деца.

Израелските сили подготвят сухопътно нападение срещу северната част на ивицата Газа и призоваха цивилното население в района да се изтегли на юг . В неделя Израел потвърди, че е възобновил водоснабдяването в южната част на анклава след седемдневно прекъсване, наредено за наказание заради нападението на "Хамас" срещу израелска територия. Според израелския министър на енергетиката Израел Кац това ще насърчи евакуацията на юг.

Над 600 хил. от Газа са се преместили на юг

Повече от 600 000 жители на ивицата Газа са се вслушали в призивите на израелските власти да се преместят от района на град Газа в северната част на ивицата на юг, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от ДПА.

Хагари повтори, че израелските сили са насочили действията си срещу "Хамас" и се стремят да не нараняват цивилни.

Израелската армия потвърди отвличането на 155 заложници от страна на "Хамас". Техните близки са били информирани, каза Хагари и обеща, че армията "ще направи всичко", за да ги върне у дома, съобщава БТА.

ООН: Заложниците и достъпът на хуманитарна помощ до Газа не трябва да са разменни монети

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в неделя призова "Хамас“ да освободи заложниците без предварителни условия, а Израел – да позволи бърз и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа, съобщи Ройтерс.

„Всяка от тези две цели е валидна сама по себе си. Те не трябва да стават разменна монета и трябва да бъдат изпълнени, защото са правилното нещо“, каза Гутериш в изявление.

Махмуд Абас: Действията на "Хамас не представляват палестинците"

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че действията и политиките на ислямистката групировка „Хамас“ не представляват палестинския народ, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната палестинска новинарска агенция УАФА.

В телефонен разговор с венецуелския президент Николас Мадуро Абас е определил Организацията за освобождение на Палестина като „единствен легитимен представител на палестинския народ“.

„Президентът (Абас) потвърди, че отхвърля убийствата на цивилни и от двете страни и призова за освобождаването на цивилните, затворниците и задържаните и от двете страни“, се казва в съобщението на УАФА.