Контролиран взрив по строяща се отсечка от път Е-79 е излязъл извън контрол и замалко не е причинил трагедия, предаде Нова тв. Близо 20 къщи и две коли са засегнати при експлозията за разчистване на терен от международното трасе до село Ребърково.

Взривните дейности са извършвани в участъка между Мездра и Люти дол. Хората в селото разказват, че никой не ги е уведомил за взрива. Когато експлозиите започват, дъжд от камъни пада върху част от селото.

Медията показа пробит покрив на къща, като частта от скала е паднала "през тавана върху леглото".

От месеци над селото се строи отсечката от пътя Люти дол – Мездра.

„Не е нормално и е малко безотговорно”, категоричен е местен потърпевш.

Кметът на Ребърково научил за взривовете само минути преди да се случат.

"Разбрах 20 минути преди това. Служител на КОС беше отцепил района и уведомил собствениците на първите къщи", посочи Петър Петков.

Само с поражения по колата се разминават Латинка и мъжът ѝ.

„Имаше много силен тътен. Помислих си, че къщата ни ще падне. Когато излязох на улицата, видях, че има камъни”, разказа жената.

„Щетите ще бъдат поети от фирмата, която извършва взривните дейности. Вече е изготвен протокол”, увери кметът на Ребърково.

Нова тв е потърсила за коментар фирмата, извършила взривните дейности, на телефон, посочен в сайта ѝ, който обаче се оказа несъществуващ.

От МВР заявяват пред телевизията, че оповестяването и обезопасяването са задължение на фирмата изпълнител. От АПИ също изпратиха позиция:

„Изпълнителят има застраховка за случаи на инциденти и вреди, нанесени на трети лица. Установено е, че около 15 къщи са със счупени керемиди, а 2 автомобила – със счупени стъкла.

Предприемат се необходимите мерки за отстраняване на всички нанесени щети за сметка на строителя”, обясниха за NOVA от Агенция „Пътна инфраструктура”.