Катарските посредници са успели да убедят "Хамас" да пусне на свобода 50 заложници в замяна на тридневно прекратяване на огъня. Но за тази цел споразумението трябва да бъде одобрено от Израел, а Тел Авив все още уточнява подробностите по него.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, информиран за разговорите.

Сделката, която е координирана със САЩ, също така ще накара Израел да освободи неизвестен брой палестински жени и деца от израелските затвори и ще увеличи количеството на хуманитарната помощ, разрешена за Газа, добавя източникът.

Съглано споразумението "Хамас" пък ще трябва да предаде пълен списък на останалите живи цивилни заложници, задържани в Газа.

В момента не се обсъжда по-всеобхватно освобождаване на всички отвлечени, твърди източникът.

Катар посредничи между терористичната групировка и израелски официални лица за освобождаването на повече от 240 заложници. Те бяха отвлечени от бойци на "Хамас", които нахлуха и вилняха в Израел на 7 октомври. По данни на Тел Авив 1200 души са били убити по време на издевателствата на терористите на израелска територия.

След това израелската армия започна безмилостна кампания по бомбардиране на управляваната от "Хамас" Газа, а в края на миналия месец стартира сухопътна инвазия в анклава, където досега са убити повече от 11 000 души, около 40% от тях - деца, твърдят палестинските власти. 

Тридневно прекратяване на огъня няма да спре войната. Това загатна израелският министър Бени Ганц на пресконференция в сряда:

"Дори ако от нас се изисква да спрем битките, за да върнем наши заложници, няма да има спиране на войната, докато не постигнем целите си."

Ганц отказа да даде подробности, когато бе попитан какво пречи да се постигне сделка за освобождаване на заложниците.

Два източника от египетските служби за сигурност казаха пред Ройтерс, че досега има постигнато споразумение само за ограничени примирия в определени райони на Газа. Те твърдят, че Израел е демонстрирал нежелание да се ангажира с по-широка сделка. Но изглежда катарската инициатива може да се окаже успешна, посочва Ройтерс.