България вече няма да поставя условия произведени на нейна територия боеприпаси, предназначени за други държави, да не отиват в Украйна.

Това стана ясно от отговора, който министърът на отбраната Тодор Тагарев даде на въпрос на Клуб Z.

Тагарев участва в двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

„По-ясно от това не мога да го кажа. И аз, и премиерът (Николай Денков – б.р.) казахме много ясно, че ще помагаме на Украйна с много ясното разбиране, че това не е само морален ангажимент към страна близка до нас и жертва на агресия, а и наш стратегически интерес, за да гарантираме сигурността в нашия регион“, заяви той.

На Европейския съвет на 23 март президентът Румен Радев бе категоричен, че ще настояваме споменатите муниции да не отиват в Украйна.

Боеприпаси от България и сега отиват в Украйна и това отдавна не е тайна, припомни Тагарев. Той изтъкна също, че страната ни има намерение когато Киев иска да купува боеприпаси, да работи директно с български фирми. Така няма да се минава през посредници, няма да се губят средства и не се очакват други рискове.

Министърът не бе в състояние да каже кога може да се очаква България да се присъедини към проекта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за съвместни поръчки на боеприпаси за Украйна. В публикувано вчера интервю в „Политико“ той се зарече, че това ще се случи, но също не уточни срокове.

„За съжаление, когато бе обявен този проект, изразихме пасивност. А тази инициатива даваше и възможност за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, за да преминем към натовските стандарти. Знаем, че България традиционно се специализира в производството на боеприпаси, но по съветски образци. А ние тези образци постепенно ще ги изоставим. Има планове за преминаване към 155-и калибър. Важното е нашата индустрия да запази капацитета си по тези нови стандарти“, каза Тагарев.

Той не можа да каже и какво предстои:

„Ще видим какви са възможностите. Войната иска бързо решение. Ако сме пасивни, никой няма да спре и да ни чака. Ще видим още колко са отвоерни възможностите. В момента не мога да кажа твърдо дали ще получим една или друга заявка.“

България обаче не е реагирала и на други инициативи, предполагащи сериозно участие на отбранителната индустрия, допълни министърът. Сред тях е например тази за поддръжка на бронетанкова техника. У нас има доста голям завод, част от холдинга ТЕРЕМ. По информация, с която разполага Тагарев, няма развитие по идеята у нас, а капацитет има.

В България има складове, отговори кратко министърът на въпроса дали ще съхраняваме боеприпаси. Повод бе подписаният вчера меморандум за участието ни в Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси (MAWI).

„Меморандумът е за създаване на условия за логистично осигуряване на операции на съюзните територии при необходимост. Става дума за попълване на запасите от боеприпаси, които вече много съюзници са предали на Украйна“, обясни Тодор Тагарев.

Министърът на отбраната потвърди казаното пред „Политико“, че смята да създаде структура за борба с руската дезинформация.

„Не знам дали сте забелязали, но бидейки извън министерството, гледах,  че когато Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., няколко дни Военният телевизионен канал (ВТК) даваше „17 мига от пролетта“. Това със сигурност ще бъде променено“, увери той.