Израел и Хамас са близо до сделка, която ще освободи повечето от израелските жени и деца, които бяха отвлечени на 7 октомври. Това обявил високопоставен израелски служител пред "Вашингтон пост". Споразумението може да бъде обявено до дни, ако бъдат решени окончателните подробности, добави той.

"Общите параметри на сделката са изяснени", обясни израелският служител в интервю в понеделник, като поиска да запази анонимност.

Според предварителното споразумение израелските жени и деца ще бъдат освободени на групи, едновременно със заложници, държани в израелски затвори.

Израел иска освобождаването на всички 100 жени и деца, отведени от Израел, но първоначалният брой вероятно ще бъде по-малък. "Хамас" посочи, че е готов да освободи 70 жени и деца, според изявление на един от нейните бойци в канала на групировката в "Телеграм", цитирано от Ройтерс. Броят на палестинските жени и младежи от израелските затвори, които може да бъдат освободени, не е ясен, но миналата седмица арабски служители казали пред "Вашингтон пост", че са поне 120.

"Хамас": Ще освободим заложници в замяна на 5-дневно прекратяване на огъня в Газа

Въоръженото крило на "Хамас" е казало, че е готово да освободи заложници в замяна на 5-дневно прекратяване на огъня с Израел в ивицата Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Въоръженото крило е съобщило това на катарски посредници.

"Миналата седмица имаше усилия от страна на нашите катарски братя за освобождаването на взети в плен жени и деца в замяна на освобождаването на 200 палестински деца и на 75 палестински жени, държани от врага", заяви Абу Убайди, говорител на въоръженото крило на "Хамас" -  "Бригадите Изедин ал Касам", в аудиозапис, качен в канала на палестинската група в "Телеграм.

Говорителят на "Бригадите Изедин ал Касам" добави, че "Израел поискал да бъдат освободени 100 заложници, държани от "Хамас" и ние информирахме посредниците, че можем да освободим заложниците, ако получим 5-дневно примирие", предаде Франс прес

"Примирието трябваше да включва пълно прекратяване на огъня и допускане на хуманитарна помощ навсякъде в ивицата Газа", допълни той и обвини Израел, че протака въпроса и избягва договарянето на сделката за прекратяване на огъня, отбелязва Ройтерс и Франс прес.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху спомена в интервю за Ен Би Си възможността за споразумение за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа, посочват агенциите. 

Израелската армия смята, че около 240 души са държани за заложници в палестинската територия, където са били отведени от бойци на "Хамас" при атаката срещу израелската територия, извършена на 7 октомври. В атаката загинаха 1200 души от израелска страна, а Израел обсади ивицата Газа и започна операция по въздух, суша и вода в отговор на действията на "Хамас". В израелски удари по цели в Газа загинаха над 11 000 души, основно цивилни, според правителството на "Хамас", което контролира палестинската територия. Израелски политици и военни представители не престават да повтарят, че няма да има прекратяване на огъня, без освобождаване на заложниците.

Байдън: Израел не бива да атакува болницата "Аш Шифа"

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Израел да защитава най-голямата болница в ивицата Газа - "Аш Шифа", около която се водят сражения между израелските сили и бойци на "Хамас", предадоха световните агенции.

"Надявам се и очаквам по-малко натрапчиви действия във връзка с болницата", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали е говорил за това с израелските лидери. "Болницата трябва да бъде защитена", допълни той. Байдън заяви, че е в контакт с израелците по въпроса. 

Според хирург от организацията "Лекари без граници" стотици души са блокирани в болницата "Аш Шифа" при, както той каза, "нечовешки условия", отбелязва Франс прес.
 
Израел казва, че "Хамас" е инсталирал инфраструктура в мрежа от тунели под болницата "Аш Шифа", нещо, което "Хамас" отрича.

Заместник-министърът на здравеопазването в правителството на "Хамас", контролиращо ивицата Газа, Юсеф Абу Риш заяви пред Франс прес, че седем преждевременно родени бебета и 27 пациенти в интензивното отделение на болницата са умрели от събота насам заради липса на електричество в нея.

Израел нареди на цивилните да напуснат зоните на бойни действия и обяви, че коридор за евакуация ще е на разположение и днес, за да позволи на хората да напуснат болницата "Аш Шифа", признавайки същевременно, че в района се водят интензивни сражения.

37 египетски болници - готови да приемат пациенти от Газа

37 болници в осем египетски области са в готовност да приемат пациенти от ивицата Газа, заяви министърът на здравеопазването и населението на Египет Халед Абдел Гафар, цитиран от в. "Ал Ахрам". Той добави, че 13 болнични заведения вече оказват медицинска помощ на пациенти от поставения под блокада анклав.

По време на изслушване в здравната комисия в Камарата на представителите в египетския парламент Абдел Гафар информира, че 150 линейки се използват за превозване на болни и пострадали през пропускателния пункт с Газа "Рафах". По думите му лекуват се палестинци с тежки изгаряния, счупвания, увреждания на очите и на вътрешните органи, онкологични заболявания. Към египетските власти е отправено искане да приемат и деца от болницата "Аш Шифа", в която няма електричество. 

Петима палестинци - убити при сблъсък с израелската армия в Западния бряг

Петима палестинци бяха убити при сблъсъци с израелската армия в сектора Тулкарем в северната част на Западния бряг, предаде Франс прес, като се позова на директора на местна болница. Ройтерс допълва, като се позовава на палестинската агенция УАФА, че двама от палестинците са простреляни фатално, а другите трима са загинали при удар с дрон.

Убитите са мъже на възраст между 21 и 29 години. Те са били убити по време на операция на израелската армия в Тулкарем, каза Амин Хадер, директор на болницата "Табет", където смъртта на петимата е била констатирана, предаде Франс прес.

Вчера палестинското министерство на здравеопазването обяви, че 14 души са били убити в Дженин, на Западния бряг, при удар на израелските сили, който е бил най-смъртоносен в тази територия от 2005 г. 

Израелската армия казва, че тези операции са в отговор на значителното нарастване на терористичните актове на Западния бряг от началото на войната с "Хамас" в ивицата Газа. Оттогава е имало над 550 опита за атентати.

Пак от началото на войната около 180 палестинци са били убити на Западния бряг при стрелба на военни или от еврейски заселници, според министерството на здравеопазването на "Хамас".