"Тези проблеми, които виждаме, са резултат от недобрата координация между институциите, и особено тук отговорността е на ЦИК." 

Това заяви премиерът Николай Денков, след като гласува на балотажа в София в 6-о училище в София. В неговата секция имаше малък проблем с машината, точно преди той да пусне вота си. И на Денков се наложи да изчака доста преди устройството да отпечата как е гласувал.

"Видяхте вчера каква информация излезе", добави още той по повод ЦИК. Не уточни какво има предвид, но вероятно говори за съмненията на ПП-ДБ, че ЦИК е поръчала по-скъпа и неподходяща хартия. Според Денков, когато мине вотът, трябва да се помисли по какъв начин да се върне доверието в изборния процес. Политиците вече заговориха за нуждата да се промени бързо Изборният кодекс.

Денков призова хората да гласуват за този, който искат да управлява града им.

"Хора, излезте и гласувайте за този, който искате да управлява града ви. Ако не излезете вие, ще излязат другите и те ще решат кой ще управлява. Независимо на машина или на хартия, важното е хората да излязат и да гласуват", каза министър-председателят. Той подчерта, че има нарушено доверие в изборния процес, което трябва да бъде възстановено след изборите. 

Отговор за шефа на ДАНС все още няма

Денков все още не е получил отговор за поисканото от него освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев. 

„Не. Днес е ден за избори, ще коментираме тази тема след това“, каза премиерът пред журналисти, след като упражни правото си на глас в столичното 6-о училище. 

В петък Денков поиска от президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС с аргумента, че е загубил доверие в ръководството на службата след случилото със справката, довела до отмяна на машинното гласуване на първия тур. Според премиера това е довело до „дестабилизиране на изборния процес“. Шефът на ДАНС отказа преди това да освободи заместника си Деньо Денев, подписал писанието от Агенцията, първоизточник на суматохата около машините, довела до отмяната им на първи тур.

На въпрос възможно ли е да поиска оставката и на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, за когото излезе информация, че е свалил кода за машините на флашка, премиерът отговори:

„В момента вървят избори, за тях има определени ангажименти министерството. Никой не пипа институция в момент, в който тя има такива отговорности“. 

За визитата в Израел

Премиерът Денков коментира и предстоящата си визита в Израел.

„Напрежението е много високо там. Ако ескалира конфликтът, това може да има огромни последствия по целия свят. Затова е важно да се намери правилният баланс. Да се освободят заложниците е ключово, както и да се намали опасността от този тип терористични атаки от "Хамас", защото виждате, че те нямат задръжки, от друга страна да не се предизвика хуманитарна криза. Трябва да се чуе и гледната точка на израелската страна, трябва да внимаваме и от другата страна да има хуманитарна подкрепа. И двете страни трябва да се чуят“, каза той.