Макар изборният ден да започна спокойно в цялата страна, очаквано се появиха и първите "засечки". Към обяд дори се появи информация в медиите, че е възможно машинното гласуване в София да бъде спряно заради проблемите около него. От ЦИК обаче казаха за Клуб Z, че няма нищо вярно в тази информация. Информцията за спиране на машините се позоваваше на източници от ОИК. От общинската комисия обаче обясниха за Клуб Z, че подобно решение може да вземе само ЦИК.

Машинното гласуване е преустановено в 20 секции. Това заяви на брифинг зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Тя отбеляза, че за четири от устройствата е взето решение за преустановяването на работата още вчера. Две от машините са в Благоевград, тъй като са нарушени правилата за транспортиране и охрана. Матева обясни, че техните места са били разменени – за училище и детска градина, а техник от „Сиела Норма“ е превозил машините с личен автомобил. За две машини във Варна и Добрич е взето решение да не се гласува с тях от Общинските избирателни комисии (ОИК), тъй като не са стартирали, добави тя. Матева заяви, че за останалите 16 машини са получени различни сигнали като проблем с флашпаметите, незареждащ софтуер, проблем със смарткартата.

 На въпрос за коментара на премиера Николай Денков относно проблемите с машините за гласуване, Матева заяви, че не знае каква е причината да не е успял да гласува от първия път. Това, което ми казаха колеги, които са гледали излъчване от гласуването, машината е блокирала от избирателя преди него, посочи Матева. Тя отбеляза, че най-вероятно е била издърпана машинната бюлетина и затова е блокирала машината. Матева посочи, че проблемът е бил отстранен от членове на СИК и не е викан техник на „Сиела Норма“, а „премиерът е гласувал“. 

Най-любопитният случай за проблеми с машините е от Благоевград, където бе разпоредено от Централната избирателна комсия в две секции да се гласува само с хартия. Причината: машини били изнесени и пътували "в неизвестна посока".

"На 04.11.2023г. в ОИК Благоевград постъпи жалба-сигнал (...). В сигнала се твърди за неправомерно изнасяне на СУЕМГ (т.е. устройства) от секционно помещение, находящо се в град Благоевград, в сградата на СУИЧЕ "Св.Климент Охридски" и транспортирането му в неизвестна посока, без полицейски ескорт. Същият сигнал е подаден до ОД на МВР Благоевград, както и пред ЦИК", четем в решението на общинската комисия.

"След проверка и установяване на обстоятелствата по сигнала, в ОИК Благоевград се получи писмо от ЦИК (...). С писмото се дават указания на основание чл.269 от Изборния кодекс, към ОИК Благоевград, да вземе решение в избиратепни секции №010300005 и №010300021 избирателите да гласуват само с хартиена бюлетина", допълват оттам.

Рано тази сутрин председателят на ОИК Мартин Бусаров даде специална пресконференция по темата.

"Направени са три отделни проверки по този сигнал, а резултатът установява, че в секция №5 е доставена машина, която не е за тази СИК. При установяване на тази разлика лицето, което отговаря за транспорта от фирмата доставчик на машините, предприема изнасянето на машината от изборната секция без конвой. Проверката установява, че машината е транспортирана до секция №21 в детска градина "Вечерница", а машината от секцията в детското заведение е транспортирана до секция №5, отново без конвой", разказа Бусаров, предава БТА.

"Това само по себе си създава съмнения дали не е въздействано по някакъв начин на тези машини, тъй като изричните указания са тези машините да се транспортират по график и с охрана от органите на МВР", резюмира председателят на ОИК.

Във връзка със сигнала, постъпил от един от кандидат-кмметовете, са разпитани шофьора и техника, превозвали машините. Разпитани са и председателите на секционните комисии и представителите на МВР, които охраняват секциите. 

По отношение на самите устройства очаквано започнаха да валят сигнали - от това, че отчитат празни бюлетини, през това, че изобщо не са стартирали или са се развалили още в началото на изборния процес.

От ЦИК описват различни причини за това. Още в петък обаче доставчикът на машините "Сиела Норма", която отговаря и за техническото им обслужване, предупреди, че понеже ЦИК отново е поръчала в пъти по-големи ролки отколкото техническата спецификация позволява, въпреки призивите на фирмата да не го прави, се очаква дефектиране на устройства.

За същото говори в проофила си във фейсбук и депутата Ивайло Мирчев. "Започнаха да пристигат сигнали за блокирани машини в цялата страна, резултат от неподходящите ролки термохартия, които ЦИК използва. Въпреки това - направете всичко възможно да гласувате с машини", написа той.

Така например БТА съобщава, че три машини не са стартирали - в секции в Добрич, Варна и Велико Търново. Друго устройство в секция във Варна е спряло работа малко след началото на изборния ден – в 7:08 часа. Проблемът с първото устройство във Варна е, че неговият принтер за разпечатване на бюлетини не работи. В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем. Гласуването в тези секции продължава с хартиени бюлетини, обясняват от ЦИК.

В Драгоман от ОИК също докладват за празни машинни бюлетини.

Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от ОИК в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. От ЦИК смятат, че няма предпоставки за преустановяване на машинното гласуване там. 

Информации за неработещи машини идват и от Русе.

На някои места в страната има проблеми с електрозахранването, но машините са включени, тъй като са на батерии.

Любопитен казус излезе и във Видин. Секционна комисия се оказа с 10 членове - с един повече. Оказало се, тази сутрин ОИК разпоредила подмяна на един от членовете по искане на политическата сила, която предлага квота, като не е уведомила секционната комисия за това, в т.ч. старата титулярка. Жената участвала вчера в целия процес по подготовка на изборния ден и сутринта като се появила на работа установила, че на нейно място дошла друга дама.