Украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) включи швейцарската компания "Нестле" в списъка на международните спонсори на войната.

Причината - "тя продължава да работи в Руската федерация, да доставя стоки и да разширява своята руска производствена база".

"80 години след Втората световна война "Нестле" отново "храни" агресора", заяви агенцията.

Въпреки факта, че печалбата от руския пазар е едва над 2% от цялата дейност на Nestle, "компанията все още не е посмяла да напусне пазара на терористичната държава", добавят от НАПК.

"Нестле" обяснява позицията си с факта, че компанията осигурява на населението на Русия стоки от първа необходимост, а също така се тревожи за своите служители в Руската федерация. Повече от 7000 служители работят в "Нестле" в Русия. Така компанията създава работни места и подпомага икономиката на агресора".

НАПК обвинява корпорацията и че "внася не само суровини за стоки от първа необходимост, но и се опитва тайно да изпрати технологично оборудване в Русия за развитието на собствения си бизнес".

Агенцията осъжда "Нестле", че не си е взела поука от историята.

"Дори по време на Втората световна война компанията работи на два фронта, като доставя продуктите си за сухите дажби на германската армия и в същото време ги изнася за страните от антихитлеристката коалиция".