Базираната в Нидерландия компания „Вурд-тех“ ООД  (Woerd-Tech BV) е заподозряна в заобикаляне на санкциите срещу Русия чрез незаконен износ на полупроводници.

Собственикът й е арестуван и разследван от компетентните органи в Ниската земя.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Вчера страните членки (Съветът) на ЕС одобриха 11-ия пакет санкции срещу Русия заради войната срещу Украйна. Той е насочен предимно срещу заобикалянето на наложените досега ограничителни мерки срещу Москва.

За първи път е изготвен списък с нарушителите на санкциите. Те фигурират в листа с общо 77 лица и 33 образувания. Само част от тях са хора и фирми, извършващи или помагащи за заобикалянето на ограничителните мерки. Това е станало в резултат на процедура за нарушение в страна членка, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той обаче не каза подробности.

Става дума за случая с „Вурд-тех“, уточниха нашите източници.

Обвинението

През февруари 2022 г. ЕС забрани износа на полупроводници за Русия. След налагането на тези санкции „Вурд-тех“ е заподозряна в контрабанда на тези материали за Русия. Собственик на основаното през 2016 г. дружество е руско-нидерландски гражданин, назоват като Дмитрий К., пише англоезичният в. „НЛ таймс“.

Основен посредник в контрабандата е руската компания „Научнопроизводствен център „Специализирани прибори и системи“ АД-непублично. В списъка тя е отбелязана със съкращението SPS. Компанията произвежда компютри и друго електронно оборудване.

SPS участва активно в заобикалянето на санкциите чрез партньорството си с „Вурд-тех“, установили властите в Нидерландия. Дмитрий К. бил арестуван през септември 2022 г. в нидерландското градче Горсел, където е базирана „Вурд-тех“.

Руската компания действа като основен посредник в контрабандата, извършвана от“Вурд-тех“. Тя прави това в качеството на установен в Русия получател на незаконно изнесени полупроводници.

По тази причина SPS е образувание, заобикалящо ограничителните мерки на ЕС чрез дейности, които имат за цел или резултат възпрепятстване на прилагането забраните, предвидени в Регламент на ЕС от 2014 г. Той е приет след незаконната анексия на Крим.

Според нидерландската прокуратура Дмитрий К. изнесъл за Русия микрочипове и дронове на обща стойност стотици хиляди евро, пише „НЛ таймс“. Подобни части били намерени по-късно на бойните полета в Украйна.

Дмитрий К. дори не отрекъл отправените му обвинения, съобщили от прокуратурата след първото изслушване през декември 2022 г. Той обявил себе си за дребна брънка във веригата за доставка на технологии за Русия, за „взаимозаменяем играч“.

Залавянето

Нидерландските власти попаднали на следите на Дмитрий К. В края на лятото на 2022 г. Тогава една от банките в страната уведомила Отдела за финансово разузнаване за подозрителни трансакции на „Вурд-тех“. По данни на Търговската камара компанията внася и изнася радиоелектронни компоненти, стоманени и метални изделия, кабели и електрически инсталации.

До началото на руската агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г. оборотът на нидерландската компания бил 130 000 евро месечно от износ на части за компютри за Русия. Веднага след започването на войната ЕС забрани износа за Русия на модерни технологии и стоки с двойно предназначение. В резултат бизнесът на Дмитрий К. почти замрял и той не реализирал никакъв оборот през март 2022 г.

Само след месец обаче бизнесът отново потръгнал. Дмитрий К. снабдявал клиентите си, като им изпращал поръчките чрез държави като Турция и Казахстан, срещу които няма наложени санкции. През млетните месеци на 2022 г. оборотът на „Вурд-тех“ скочил почти тройно в сравнение с показателите отпреди войната, твърди прокуратурата.

Според обвинението бинесменът закупувал технологии и електронни стоки по целия свят, след което ги изпращал в Нидерландия, а оттам – към Русия през трети страни. Те най-вероятно били използвани за засилването на руската военна и технологична мощ.

Дмитрий К. фалшифицирал документите и посочвал като краен получател базирана в Украйна компания на име „Укрморавия“. Вероятно това е фиктивна фирма, смятат от прокуратурата. Предположеноието се основава на данни от телефонните и компутюрните компании на руско-нидерландския бизнесмен.

При това Дмитрий К. прибягвал до тези трикове още от 2017 г. Още тогава той разбрал, че ако отбележи в документацията, че крайният получател е в Русия, това ще събуди подозренията на производителите.

Действителният купувач, получавал стоката от Дмитрий К., е човек на име Алексей Белосохов, живущ в Москва, твърди в. „Волкскрант“. Той е мениджър по покупките на компанията за информационни технологии „Спецпромсвяз“. Според нидерландската прокуратура тази фирма има специален лиценз от Федералната служба за сигурност (ФСБ) да снабдява „Ростех“ – държавен конгломерат от компании в сферата на технологиите и отбраната. Щеф на „Ростех“ е Сергей Чемезов – стар колега от КГБ на руския президент Владимир Путин. Чемезов фигурира в санкционния списък на ЕС.