Имаше един епизод на Blackadder (Черното влечуго), в който се провеждат избори в Гнила паланка (което беше името на района, но също е нарицателно за изборни райони с много малко население, но които все пак излъчват представител). Болдрик е избран с 1 глас - този на Черното влечуго.

При нас на парламентарни избори няма такива райони, но на местни има - кметовете на кметства. За да може да се избира кмет на кметство, трябва да има 100 души по постоянен адрес.

Но заради дефицитите на системата ни за гражданска регистрация, се получават аномалии като в крумовградското село Сладкодум, където кметът е избран с един глас, който представлява 100% от подадените гласове. Точно като в епизода на Черното влечуго.

Така или иначе интрига е нямало да има, но трябва сериозно да помислим както за актуалността и коректността на данните за гражданска регистрация (вкл. заради изборния туризъм, който МРРБ установи преди няколко седмици), така и за критериите за определяне на кметствата, защото в това кметство избирателите по избирателен списък са 5 - т.е. макар да има 100 по постоянен адрес, вероятно 95 имат настоящ адрес другаде.

Прилагам скрийншот на този куриоз, и честито на кмета.

Както пишат БНР:

"Най-вероятно кабинетът му ще е в съседното село Морянци, тъй като в село Сладкодум няма здрава сграда, в която може да се помещава кметството.

Засега не може да потвърдим дали той сам се е избрал за кмет или не е гласувал, а е бил подкрепен от някой с адресна регистрация от несъществуващото село."

„Реших да не пусна за себе си”... Вижте кой е кметът с 0 гласа

На другия полус е кандидат за кмет от берковско село Слатина, който остана с нула гласа на изборите в неделя. На местния вот дори той не гласувал за себе си.

Камен Тодоров бил един от петимата кандидати да застане начело на Слатина. „Реших да се кандидатирам, като мислех, че нещата ще бъдат по-добре”, обяснява той пред Нова тв.

Часове преди изборите обаче решил, че не иска да става кмет.

„Реших да не пусна и за себе си. Казах и на останалите да не гласуват за мен”, допълва кандидатът с нула гласа. Не го учудва, че дори и близките му не го подкрепили.

„Не съм питал жена си, защото не говоря с нея”, казва Тодоров.

Камен взел решението да се откаже, за да подкрепи друг кандидат за кмет на селото, който е негов роднина. Разсърдил се и на коалицията, която го издигнала.

„Тази партия не е за мен. Те идваха и не ме поканиха и аз се разсърдих. В последния момент реших да се откажа – ден-два преди изборите”, посочва той.

След видеото с дописване на бюлетини: Как се стигна до арести на членове на СИК в Малорад

Не уведомил и общинската избирателна комисия. Така имало възможност да бъде избран, макар да нямал желание. Признава, че ако това се беше случило, нямаше да се откаже от кметския стол. На въпрос не му ли е гузно, че все едно е излъгал избирателите, обясни:

„Гузно ми е, но какво да направя. Ако ме бяха избрали, щях да направя много неща”, заявява Тодоров.

В село Слатина имат право на глас 144 души - от тях са гласували 115. На историята на Камен Тодоров подхождат с усмивка.

„Това трябва да се пусне като най-големия куриоз, който се е получил в България. Дори сам не е гласувал за себе си. Направо си е объркал бюлетините и е гласувал за някой друг. Мислех, че той се е закачил ей така, за да става майтап”, смята Трифон Георгиев.

---

Бел. ред - коментара на Божидар Божанов препубликуваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.