Скандалът във врачанското с. Малорад, при който се вижда как членка на комисия дописва преференции за свои близки, доведе до арести.

Както и Клуб Z съобщи вчера - прокуратурата се сезира по члена за престъпления срещу изборните права на гражданите. Задържани са част от членовете на скандалната секционна комисия в селото. Нарушението е извършено около 23 ч в изборната нощ и при това... беше предавано онлайн.

"Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнем на Мартин, на баче Цено, да ги направим на преференцията", се чуваше в записа.

Според прокуратурата към момента са задържани двама: председателят на комисията Моника Йорданова, заснета да отбелязва "в ефир" преференции за определен човек, и още един член, който във видеозаписа не се вижда, но се чува да предлага да се подправят бюлетини освен в полза на чичо Цено и за още двама кандидати за съветници - всички от село Малорад.

Между другото, бТВ разговаря вчера и с въпросния "баче Цено" - Цено Цоловски, който е кандидат за общински съветник от "Възраждане", Изключително "елегантно" и доблестно той заяви пред телевизията, че не е бил в комисията и няма общо с разговора.

От думите на зам. районния прокурор Емилиян Ценов стана ясно, че кандидати за общински съветници само са разпитани. Що се касае до задържаните, след полицейския арест до 24 ч ще им се иска и прокурорска мярка за 72 ч.

"Дръзко и грубо погазване на изборното законодателство" - така пък прокурорът мотивира пред журналисти защо налагат арест на длъжностните лица, въпреки че посоченото престъпление според НК е леко.

Имало опасност двамата да повлияят и на останали членове.

По-късно към края на работния ден вече бе съобщено, че арестите са факт, а двамата са с официални обвинения. Те са обвинени, че...

"... вечерта на 29.10.2023 г. в с. Малорад, област Враца, М.Й., в качеството си на председател на секционна избирателна комисия (СИК), и Ц.Ц., в качеството си на член на СИК, преправили резултати от изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29.10.2023 г.

Обвиняемите умишлено поставяли знаци за различни кандидати от селото в празните места в бюлетини, определени за преференции" и т.н.

 

Идентичен случай в монтанското с. Габровница

Районна прокуратура – Монтана разпореди проверява данни за извършено престъпление по същия член по време на преброяване на бюлетини в с. Габровница.

Към делото ще бъде приложен целият видеозапис, разпространен в медиите, и ще се търси за коя именно избирателна секция се отнася.

В медиите широка популярност придоби запис, на който се "разпределят" невалидни бюлетини:

"Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?"

"68 и 26 - за кой ще го пишеш?"

"На 2. На тебе една, на мене една, на тебе една, на мене една".

По нареждане на прокурор МВР следва да установи председателя, членовете на съответната избирателна секция, както и присъстващите по време на заснемането на видеозаписа.

На всички лица ще се снемат подробни сведения. Проверката ще бъде извършена в кратък срок, казват от ПРБ.           

Ето и официалното съобщение на прокуратурата:

Районна прокуратура–Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК.

Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в гр. Бяла Слатина.

Понастоящем е известно, че около 23,00 ч. на 29.10.2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници.

Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия-Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.