Страните от източния фланг на НАТО ще подкрепят настоящия нидерландски премиер Марк Рюте за генерален секретар на алианса.

Това твърди пред "Политико" висш представител на ЕС.

През уикенда Рюте, който в момента е министър-председател в оставка, намекна, че би се заинтересувал да оглави НАТО. Но допълни, че вижда малък шанс да бъде избран. След като през лятото подаде оставка от премиерския пост, той обяви, че се оттегля от политиката. Той обаче трябва да остане на поста си до съставянето на ново правителство. А това трябва да се случи след предсрочните парламентарни избори в Нидерландия на 22 ноември.

Според европейския представител Рюте би спечелил подкрепата на страните от източния фланг заради твърдата си позиция по отношение на Русия заради агресията срещу Украйна.

България също е на източния фланг. А именно Нидерландия и най-вече партията на Марк Рюте спират страната ни присъединяване към Шенгенското пространство. В публикацията на „Политико“ не се споменава нищо по въпроса.

Изданието пише, че Рюте е ранен фаворит за бъдещ генерален секретар на НАТО. Според трима висши европейски представители се очаква той да спечели значителна подкрепа.

„Рюте има предимството да бъде много опитен политик от страна, която традиционно е предавателен ремък между възгледите на англо-саксонска и континентална Европа. Той може да бъде разглеждан от по-големите държави членки на НАТО като компромисно решение“, смята Бен Шреер – изпълнителен директор на берлинския клон на Международния институт а стратегически проучвания.

Изборът начело на пакта е въпрос на задкулисни сделки и лобиране за единодушна подкрепа от всички 31 страни членки, която не винаги е в полза на ранните кандидати, припомня „Политико“.

Бъдещият генерален секретар има нужда от подкрепата на САЩ – най-влиятелната държава от НАТО. Засега не може да се говори за такава във Вашингтон.

„Може да съм се срещал с него, но не си спомням“, заяви сенаторът републиканец Мит Ромни.

„Не го познавам. Не бийте камбаната“, каза съпартиецът му Линдси Греъм.

Демократите също не са много наясно по въпроса за Рюте.

„Не го познавам. Чувала съм да се споменава името му, но не съм чул нищо повече от това. Интересува ме пълният набор от хора, които могат да бъдат обсъждани“, изтъкна сенаторката Джийн Шахийн.

Бен Кардин – председателят на сенатската Комисия по външни отношения, е сред малцината, които познават Рюте. Той твърди, че изпитва уважение към него, но допълва:

„Не съм говорил с него скоро. Всичко, което знам за него, е положително.“

Важен е и въпросът как Марк Рюте би се отнасял към Доналд Тръмп, ако той отново стане президент на САЩ.

„Рюте вече беше на власт, когато дойде Тръмп. Това би помогнало“, споделя един от тримата събеседници на „Политико“.

Изданиего припомня, че веднага след като заяви за интереса си към най-висшия пост в НАТО, Рюте разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Нидерландия е първата страна извън Г-7, която договаря двустранни ангажименти с Украйна в сферата на сигурността. Кабинетът в Хага се превърна в един от най-надеждните партньори на Киев.

Още през юли Нидерландия заедно с Дания създадоха тренирвовъчен център в Румъния, в който украинските пилоти да се обучават на бойни самолети F-16. Чак през октомври САЩ се съгласиха да оглавят заедно с тези две държави инициативата. Предстои Ниската земя да даде на Украйна F-16.

Рюте преживя и катарзис. През 2011 г. той заедно с германския канцлер Ангела Меркел и тогавашния руски президент Дмитрий Медведев откри тръбопровода „Северен поток“, по който руски газ потече към ЕС. Макар Нидерландия да продължи да го купува до май 2022 г., когато „Газпром“ отряза доставките, Рюте постепенно се премести в лагера на скептично настроените към Русия. Това отдалечаване на Хага започна още през 2014 г., след свалянето на малайзийския самолет в Украйна. Повечето загинали в катастрофата бяха граждани на Нидерландия.

„Рюте никога не е бил ястреб по отношение на Русия. Но се разви към заклет привърженик на Украйна“, заявява Рем Кортевег от нидерландския институт „Клигендаал“.