България ще даде на Украйна компоненти, за да може тя да засили своите зенитно-ракетни системи С-300.

Това заяви днес шефът на Пентагона Лойд Остин в Брюксел, по време на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО. Той говори след заседание на Контактната група за отбрана на Украйна, в която членуват около 50 държави.

Както е известно, парламентът реши преди седмица да изпратим в Украйна 4 дефектирали зенитно-управляеми ракети C-300, като страната ни има няколко десетки. 

С-300 е със среден радиус на действие. По класификацията на НАТО системата се нарича SA-10. Приета е на въоръжение в СССР през 1978 г. Предназначена е за отбраната на големи промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от удари. Способна е да унищожи балистична ракета и ракетни цели. С-300 става първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Системата е на въоръжение в България от 1988 г. От страните членки на НАТО още само Словакия разполага с такива комплекси.

Според публично достъпни данни България има общо 10 пускови установки. Преди няколко месеца източник на Клуб Z, пожелал анонимност, сподели, че страната ни има един дивизион от тези ракети, включващ 12 пускови установки, всяка с по четири ракети. 

Много от страните от Контактната група днес са се ангажирали със свои пакети от помощ за Украйна, каза Лойд Остин.

Германия ще прехвърли още една система „Пейтриът“ и допълнителни ракети за нея. Пакетътот помощта на Берлин е на стойност над 1 милиард евро и той ще включва също две системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и 10 танка „Леопард-1“.

Швеция, който все още не е приета в НАТО, ще изпрати пакет от помощ от 200 милиона евро, който ще включва артилерийски снаряди.

Франция ще предостави повече гаубици и ще ускори производството им..

Великобритания ще дари снаряди за противовъздушна отбрана (ПВО) и 155-милиметрови артилерийски боеприпаси. Помощта на Лондон е за близо 100 милиона евро.

Канада ще инвестира близо 500 милиона евро в производството на бронирани бойни машини за Украйна.

Белгия и Дания са потвърдили плановете си да предоставят изтребители-бомбардировачи Ф-16. Те ще бъдат прехвърлени в Украйна не по-рано от следващата пролет заяви Лойд Остин. И припомни, че в НАТО има коалиция за подготовка на пилоти за Ф-16, която в момента работи върху обучението им.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали страните членки на пакта за обявените на среща пакети от помощи.

Срещу ядреното изнудване на Путин

Руските изявления, свързани с използването на ядрено оръжие, са опасни и безотговорни, каза още Столтенберг.

„Русия трябва да знае, че ядрена война не може да се спечели, и затова не трябва да се предприема. Наблюдаваме внимателно и досега не сме забелязали промени от руска страна, които да изискват да предприемем действия“, допълни той.

И изтъкна, че съюзниците от 25 години не извършват и не се подготвят да извършват ядрени опити.

„Владимир Путин се опитва да използва ядрено изнудване за оказване на натиск и да се опита да разколебае съюзниците в тяхната помощ за Украйна. Няма да успее, в интерес на нашата сигурност е Украйна да надделее. Няма да позволим Путин да изнудва съюзниците с такива изказвания“, увери генералният секретар.

Той предупреди, че ако се окаже, че газопроводът „Балтикконектор“ между Финландия и Естония е бил повреден умишлено, това би довело до решителен общ отговор, защото е засегната ключова инфраструктура на страни от НАТО. В пакта очакват данните от предприетото разследване. Все още е рано да се кажат причините за инцидента.

НАТО има средствата да защити своята ключова инфраструктура. Столтенберг посочи, че подводната инфраструктура е уязвима, тъй като става дума за стотици километри тръбопроводи и кабели.