"Абсолютно неприемлива."

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова определи подкрепа от ГЕРБ на балотажа за кандидатката и на соцпартията в София Ваня Григорова. Коментарът тя направи след изказване на Бойко Борисов по-рано през деня, в което той завоалирано заяви, че по-добре "държавна собственост, отколкото Държавна сигурност" с някакъв намек-продължение на обмислената като заглавие фраза на неуспелия кандидат на ГЕРБ Антон Хекимян от вчера.

Нинова добави, че очаква "кандидатката ни да се разграничи".

Извън публичното отхвърляне на евентуална подкрепа на ГЕРБ (която до днес вечерта вече може да претърпи напълно противоположна интерпретация от Борисов на мъгливото му изказване от ранния следобед), соцлидерката не даде подробности с коя политическа сила в София се водят разговори. Вчера тя обяви, че говорила със Слави Трифонов и получила от него уверение, че "Има такъв народ" ще застане зад Григорова. От ИТН обаче вече ден по-късно пазят пълно мълчание по това си предзададено от Нинова намерение. Тя не отговори и дали ще води специални разговори с "Възраждане" за подкрепа в София. Пресконференцията на БСП отново беше без присъствието на Григорова, която беше наложена като кандидатката (в обединение с още леви партии) с лишено от ентусиазъм съгласие от страна на Нинова.

За снощното решение на ВАС за гласуване и с машини на втория тур соцлидерката беше лаконична: "Щом съдът е решил така, ще се съобразим".

Тя обяви резултатите като "връщане на БСП в местната власт". На първия тур партията имала избрани 44 общински кметове и била втора сила след ГЕРБ, която имала 72-ма. На балотаж отивали още 45 издигнати или подкрепени от БСП. Партиийният вот също растял, като за сравнение използва гласовете за партията на последните парламентарни избори - имало покачване от 50 хил. гласа, с около 20 на сто.

Нинова повтори призива си за балотажа: "Всички да се обединят срещу ГЕРБ".

"Злото е моделът "ГЕРБ", феодални владения, държи ги в зависимост. На балотажа всички срещу модела "ГЕРБ" в местната власт", призова тя.

"Промяната не стана след парламентарните избори, може да стане след местните", добави.