Китайски контейнеровоз може да е отговорен за разрушаването на газопровода Balticconnector в Балтийско море между Финландия и Естония. Според финландските тайни служби корабът Newnew Polar Bear, който плава под флага на Хонконг, е плавал в близост до теча по време на повредата. Финландските и естонските власти не изключват варианта и за експлозия.

След инцидента и двете държави информираха НАТО, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди евентуалната атака срещу "критичната инфраструктура на Европа". Газопроводът трябваше да бъде спрян след загуба на налягане на 8 октомври, а финландското правителство заяви, че това е "сериозен инцидент със сигурността".

Съществуват и паралели с атаките срещу газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море.

Според първоначалните констатации на финландската полиция котвата на кораба е унищожила газопровода, като е задрала тръбата и е пробила дупка. Подводният оптичен кабел, свързващ Финландия, Швеция и Естония, също е бил разрушен от шесттонната котва. Разследването на полицията е показало, че на китайския контейнеровоз липсва съответната котва.

Финландската национална служба за безопасност NBI съобщи, че засега не може да се свърже с операторите на Newnew Polar Bear.

"Сега въпросът е дали това е станало умишлено, поради небрежност или поради грешка на екипажа", заяви говорител на NBI. Въпросът за мотивите също е напълно неясен в момента, добави той.

Балтийският конектор беше пуснат в експлоатация едва през януари 2020 г. и трябваше да свърже Финландия с европейския континент.

Спадът на налягането в газопровода в Балтийско море е бил засечен около 2 ч. на 8 октомври, след което операторът Gasgrid Finland е спрял работата. Първоначално се казваше само, че за спада на налягането са отговорни "външни причини". След това финландската брегова охрана засили присъствието си в близост до теча.

Малко след инцидента генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че в бъдеще НАТО ще разположи повече кораби в Балтийско море, за да се избегнат нови подобни инциденти. Нападенията срещу критичната енергийна инфраструктура на Европа се оказаха във фокуса на вниманието след атаките срещу "Северен поток" 1 и 2 миналата есен.

На 26 септември 2022 г. неизвестни лица взривиха части от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в близост до датския остров Борнхолм в Балтийско море. Според Генералната прокуратура следите водят до Украйна; Киев винаги е отричал да е замесен в инцидента. Русия също отрича всякакво възможно участие.